Uutiset

Ihmiset tungeksivat Lapin retkitupiin, ja nyt ne laitetaan koronariskin vuoksi kiinni – 160 autiotupaa pysyy auki, eli pitkällä vaelluksella voi yhä yöpyä

Viime viikolla Lapissa oli vielä paljon hiihtäjiä ja vaeltajia. Metsähallituksen mukaan varaustuvat olivat lähes täyteen varattuja huhtikuun loppuun asti. Tuvissa on petipaikkoja vierivieressä 4–14 hengelle, eli koronariski on suuri. Ihmisiä yöpyy varaustuvissa yhä, mutta reilun viikon kuluttua loputkin hiljenevät.
Rumakurun vanha autiotupa on yksi lukuisista Saariselän päivätuvista. Sekin menee nyt kiinni. Kuva: Anssi Jokiranta
Rumakurun vanha autiotupa on yksi lukuisista Saariselän päivätuvista. Sekin menee nyt kiinni. Kuva: Anssi Jokiranta

Metsähallitus sulkee tupia ja kotia Lapin matkailukeskusten läheisyydessä.

– Olemme havainneet, että ihmiset tungeksivat aika kovasti niihin ja aiheuttavat riskiä. Nyt ei ole soveliasta pitää yllä sellaista palvelua, Lapin luontopalvelujen aluejohtaja Jyrki Tolonen Metsähallituksesta kertoo.

Metsähallitus lukitsee retkeilijöiden päivätupia, taukokotia sekä päiväkäytöstä ruuhkautuneita autiotupia koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Kohteita laitetaan Lapissa kiinni kymmeniä.

Tolonen tarkentaa, että erämaiden autiotuvat pysyvät edelleen auki. Ihmiset, jotka ovat niihin nojanneet pidemmät retkensä, pääsevät niihin siis yhä yöpymään. Lapissa on kaikkiaan 160 autiotupaa.

– Emme voi tavoittaa ihmisiä, jotka ovat siellä jo menossa, Tolonen myöntää.

Autiotupia on erikokoisia: muutaman hengen tuvista kymmenen hengen tupaan. Tolonen toivoo, että ihmiset itse pitävät huolta, jotta etäisyydet säilyvät.

Keskiviikkona kaikki päivätuvat jo kiinni

Kiinni laitettavista päivätuvista ja -kodista kerrotaan hiihtäjille ilmoituksilla, joita sijoitetaan latujen alkupäihin.

Tolonen muistuttaa, että kiinni menevät tuvat ja kodat eivät ole niin sanotusti kriittisiä paikkoja, vaan sijaitsevat päähiihtoreittien varrella. Niitä ei ole tarkoitettu yöpymiseen.

Ensimmäiset tuvat ja kodat menivät kiinni maanantaina iltapäivällä.

– Tiistaina laitetaan lisää, ja keskiviikkona ne ovat jo kaikki kiinni.

Tolonen kertoo, että Metsähallituksen vuokratuvat ja varaustuvat, joista varataan maksullinen majoitus, puolestaan laitettiin kiinni jo viime viikolla.

– Lauantaista lähtien ruvettiin perumaan varauksia. Ne ihmiset, jotka ovat pidemmällä reissulla ja joita ei saada kiinni, sellaiset ihmiset pääsevät edelleen varaustupiin. Sellaiset ihmiset ovat vaelluksella useimmiten viikon tai 10 päivää. Uskon, että reilu viikko kun mennään eteenpäin, varaustuvissa ei ole enää ketään.

Varaustupia on kymmeniä erityisesti Lapin pohjoisosissa

Varaustupa on paikka, johon seurue varaa petipaikat tai yksittäinen ihminen oman petipaikkansa. Tuvassa on yhteiset rahit, joissa ollaan vieri vieressä. Vuokratupa taas varataan kokonaan yhdelle porukalle.

Varaustuvissa on petipaikkoja 4–14 hengelle. Ne keskittyvät Lapin pohjoisiin osiin, ja niitä on kymmeniä. Ihmisiä liikkuu näissä yhä.

– Uusia varauksia ei tehdä ja olemassa olevia pyritään purkamaan. He, jotka eivät ole vielä menneet, heiltä varaus on peruttu kokonaan.

Viime viikolla Lapissa oli vielä paljon hiihtäjiä ja vaeltajia. Jyrki Tolosen mukaan varaustuvat olivat lähes täyteen varattuja huhtikuun loppuun asti.

– Olisi ollut ennätyshuhtikuu: ikävä kyllä tuli tämä tilanne, että joudutaan laittamaan jarruja niin kuin hiihtokeskukset.

Uusimmat

Fingerpori

comic