Uutiset

Ihmisoikeuskomission mukaan poliisi ja armeija kiduttivat ihmisiä Zimbabwen polttoaineprotesteissa

Nuorimmat väkivallan uhreista ovat 11-vuotiaita poikia.
Poliisin ja armeijan väkivallan uhriksi joutunut mies kävi hoidattamassa ruhjeitaan klinikalla Hararessa viime viikolla. Kuva: STR

Zimbabwen ihmisoikeuskomission raportin mukaan maan armeija ja poliisi ovat syyllistyneet järjestelmälliseen kidutukseen viime viikon protesteissa, joissa on vastustettu polttoaineen jyrkkiä hinnankorotuksia.

Komission mukaan kahdeksan ihmistä on kuollut, todennäköisesti ampumisen takia. Järjestöjen mukaan kuolleita on 12.

Raportin mukaan armeija ja poliisi ottivat kohteikseen miehiä, jotka olivat tielle asetettujen barrikadien lähettyvillä. Heidän koteihinsa oli tunkeuduttu yöllä, minkä jälkeen miehet ja pojat, joista nuorimmat olivat 11-vuotiaita, oli komennettu maahan makaamaan hakattaviksi, kertoo BBC.

Ihmisten kimppuun on myös päästetty virkakoiria ja heidän omaisuuttaan on rikottu.

– Sotavoimien käyttö siviilejä vastaan johtaa kuolemaan, vakaviin vammoihin ja ihmisoikeusloukkauksiin, mutta hallitus jatkaa käytäntöä yhä, raportissa todetaan.

Ihmisiä yhä piilossa

Zimbabwen presidentti Emmerson Mnangagwa lupasi tiistaina, että väärinkäytökset tutkitaan ja tuomitsi väkivallan siviilejä kohtaan.

Väkivalta on saanut zimbabwelaiset kysymään, pystyykö Mnangagwa johtamaan armeijaa, joka auttoi hänet valtaan 14 kuukautta sitten, kirjoittaa BBC. Armeija on kieltänyt syyllistyneensä väkivaltaisuuksiin.

Paikallisten asukkaiden ja lakimiesten mukaan useat oppositiopoliitikot ja ihmisoikeusaktivistit piileskelevät yhä viranomaisia. Oppositiopuolue MDC:n johtaja Nelson Chamisa on vaatinut mielenosoituksissa vangittujen välitöntä vapauttamista.

Presidentti Mnangagwa perui BBC:n mukaan levottomuuksien takia tälle viikolle suunnitellun matkansa Davosiin Maailman talousfoorumiin, jossa hänen oli tarkoitus etsiä sijoittajia helpottamaan Zimbabwen taloutta.

Davosiin matkannut Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa kommentoi käyvänsä dialogia Zimbabwen kanssa mahdollisesta avusta. Hän kehotti poistamaan Zimbabwen vastaiset pakotteet, jotta ruuan ja polttoaineen saanti helpottuisi. kertoi Reuters.

Uusimmat

Fingerpori

comic