Uutiset

Ihmisten kimppuun käytiin mielenosoituksen jälkeen Hongkongissa – oppositio syyttää triadeja väkivaltaisuuksista

Opposition edustaja väitti, että poliisia piti odottaa paikalle yli tunnin ajan. Moni hyökkäyksen kohteeksi joutunut oli poistumassa mielenosoituksesta, jota valvoi noin 4 000 poliisia.
Hongkongin tuoreimpaan mielenosoitukseen sunnuntaina osallistui poliisin mukaan yli 100 000 ja järjestäjien mukaan yli 400 000 tuhatta ihmistä. Kuva: JEROME FAVRE
Hongkongin tuoreimpaan mielenosoitukseen sunnuntaina osallistui poliisin mukaan yli 100 000 ja järjestäjien mukaan yli 400 000 tuhatta ihmistä. Kuva: JEROME FAVRE

Kymmenittäin aseistettuja miehiä hyökkäsi juna-asemalla olleiden ihmisten kimppuun Hongkongissa myöhään sunnuntaina.

Hyökkääjät olivat pukeutuneet valkoisiin t-paitoihin ja aseistautuneet kepein, kertoo BBC.

Sosiaaliseen mediaan ladatut videot näyttävät, kuinka he kävivät asemalaitureilla ja junavaunuissa olleiden ihmisten kimppuun. Ihmiset pyrkivät puolustautuman muun muassa avatuin sateenvarjoin.

Hyökkäys tapahtui Yuen Longin alueella tuoreimman Hongkongin hallintoa vastustavan mielenosoituksen jälkeen. Monet hyökkäyksen uhreista olivat poistumassa mielenosoituksesta.

Ainakin 45 on loukkaantunut, ja yhden tilan on ilmoitettu olleen vakava.

Triadeja syytetty hyökkäyksestä

Opposition jäsenet ovat spekuloineet, että hyökkäyksen takana on järjestäytynyt rikollisuus. He ovat myös syyttäneet poliisia siitä, että nämä eivät puuttuneet tilanteeseen.

– Hongkong on paikkoja, joissa on eniten poliiseja väestöä kohden maailmassa. Missä Hongkongin poliisi oli? opposition parlamentaarikkoihin kuuluva Raymond Chan Chi-chuen
kysyi Twitterissä.

Toinen opposition edustaja väitti, että poliisia piti odottaa paikalle yli tunnin ajan.

Poliisi ei tehnyt pidätyksiä

Poliisi puolusteli toimintaansa maanantaiaamuna, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yuen Longin alueen apulaispoliisipäällikkö Yau Nai-keung sanoi toimittajille, että poliisin piti odottaa lisäjoukkoja ennen kuin se pystyi puuttumaan tilanteeseen.

Poliisi ei ollut maanantaiaamuun mennessä tehnyt pidätyksiä asiaan liittyen. Poliisi ei ole myöskään kertonut, epäileekö se triadeja osallisuudesta tapahtuneeseen.

Hongkongin poliisi on aiemmin selvittänyt triadijengien hyökkäyksiä demokratiaa kannattavien mielenosoittajien kimppuun vuoden 2014 protesteissa.

Satojatuhansia osoitti mieltään

Hyökkäys juna-asemalle tapahtui sen jälkeen, kun Hongkongissa oli järjestetty uusi mielenosoitus protestisarjassa, joka alkoi hallinnon valmisteltua luovutuslakia Manner-Kiinaan.

Sunnuntain protesteihin osallistui järjestäjien mukaan yli 430 000 ihmistä ja poliisin mukaan 138 000. Paikalla oli noin 4 000 poliisia.

Mielenosoittajat pääsivät muun muassa Kiinan keskushallinnon edustustolle, joka töhrittiin muun muassa kananmunin ja graffitein, kertoo Reuters.

– Opetitte meille, että rauhanomaiset marssit ovat hyödyttömiä, yhdessä graffitissa luki BBC:n mukaan.

Aiemmin lauantaina järjestetyssä vastamielenosoituksessa Kiinan keskushallinnon kannattajat osoittivat tukensa Hongkongin poliisille ja hallinnolle. Järjestäjien mukaan tapahtuma houkutteli yli 300 000 osallistujaa, poliisin mukaan noin 100 000.

Hongkongilaisilla on kansalaisoikeuksia, joita emomaan puolella ei tunnusteta, kuten oma oikeuslaitos ja oikeus mielenosoituksiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti