Uutiset

AL: Syytteet Kai Telannetta ja Virpi Juvosta vastaan on hylätty

Alma Median toimitusjohtajaa ja henkilöstöjohtajaa syytettiin työsyrjinnästä liittyen Aamulehden päätoimittajan valintaan syksyllä 2017.
Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne Tampereen käräjäoikeudessa. Arkistokuva. Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI
Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne Tampereen käräjäoikeudessa. Arkistokuva. Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI

Syytteet Alma Median toimitusjohtaja Kai Telannetta ja henkilöstöjohtaja Virpi Juvosta vastaan on hylätty. Asiasta uutisoi Iltalehti. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Telannetta ja Juvosta syytettiin työsyrjinnästä liittyen Aamulehden päätoimittajan valintaan vuonna 2017.

Syrjinnän epäiltiin kohdistuneen valintaprosessissa mukana olleeseen Päivi Anttikoskeen, joka työskentelee nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana. Aikaisemmin hän toimi Helsingin Sanomien päätoimittajana.

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion mukaan vastaajat eivät asettaneet Anttikoskea syyttäjän esittämällä tavalla epäedulliseen asemaan sukupuolen takia.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, koska tuomiosta voidaan valittaa hovioikeuteen.

Syyttäjä: työsyrjintää sukupuolen perusteella

Telanne ja Juvonen vastasivat työsyrjintäsyytteisiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa kaksi viikkoa sitten. Syyttäjä Olli Sulkonen vaati molemmille sakkorangaistusta työsyrjinnästä.

Syyttäjän mukaan työhaastattelun jälkeen Telanne ja Juvonen päättivät yhdessä Anttikosken sivuuttamisesta hänen sukupuolensa perusteella.

Syyttäjä vaati, että Telanteelle on tuomittava noin 50–60 päiväsakkoa, koska hänet on tuomittu aikaisemminkin työsyrjinnästä. Juvoselle syyttäjä esitti 30–40 päiväsakkoa.

Päivi Anttikoski vaati korvauksena työsyrjinnän aiheuttamasta kärsimyksestä 4 000 euroa laillisine korkoineen. Lisäksi vaadittiin korvausta oikeudenkäyntikuluista.

Oikeudessa Telanne ja Juvonen kiistivät syytteet ja vaativat, että ne hylätään. Lisäksi he kiistivät korvausvaatimuksen kokonaan perusteeltaan ja määrältään.

Perhesyyt vaikuttivat työhaastattelussa?

Haastehakemuksen mukaan Telanne ja Juvonen haastattelivat Anttikoskea joulukuussa 2017, jolloin Telanne oli kysynyt Helsingissä asuvalta Anttikoskelta hänen asumisjärjestelyistään siltä varalta, että hänet valittaisiin päätoimittajaksi.

Anttikoski ilmoitti, että hän muuttaisi viikoiksi Tampereelle, mutta hänen miehensä ja 10-vuotias poikansa jäisivät Helsinkiin.

Syyttäjän mukaan Telanne ja Juvonen ovat antaneet kiellettyä merkitystä Anttikosken vanhemmuudelle ja äitiydelle eli syrjineet häntä sukupuolensa perusteella.

Kaksi viikkoa sitten Pirkanmaan käräjäoikeudessa kuullun Anttikosken mukaan Telanne otti perheasiat esille haastattelun loppuvaiheessa ja kysyi Anttikosken lapsen ikää.

Kun Telanne oli kuullut lapsen täyttävän pian kymmenen, hän oli todennut Anttikosken mukaan, ettei sen ikäinen lapsi pärjää ilman äitiä. Lisäksi Telanne oli ihmetellyt, sopiiko Anttikosken miehelle tämä ratkaisu.

Anttikoski kertoi, että kun hänelle ilmoitettiin puhelimessa, ettei hän saanut paikkaa, syyksi mainittiin perhe.

Vastaajat kiistivät Anttikosken kertomuksen

Kai Telanne kiisti jo esitukinnassa kysyneensä Anttikoskelta perheasioista. Hän kiisti tämän myös marraskuun oikeuskäsittelyssä.

– En missään tapauksessa, aivan pöyristyttävä väite, Telanne sanoi oikeudessa.

Anttikosken kertomuksen kiisti oikeudessa myös Virpi Juvonen. Telanteen mukaan haastattelun lopuksi Anttikoski otti itse puheeksi perheen Helsinkiin jäämisen, mistä Telanne oli jo tietoinen. Hänen mukaansa järjestely oli tavanomainen ja sopi heille.

Vastaajat kiistivät, että perhesyyt olisivat vaikuttaneet päätoimittajavalintaan. Heidän mukaansa syynä oli se, ettei Anttikoskella ollut tarpeeksi kehitysehdotuksia Aamulehteä varten ja hän oli kritisoinut entistä työnantajaansa Helsingin Sanomia.

Alma Media kustannus Oy on yksi Lännen Median omistajista.

Telanteella aiempi tuomio työsyrjinnästä

Poliisi aloitti esitutkinnan asiassa vuonna 2018, kun Suomen Kuvalehti uutisoi päätoimittajavalinnasta. Jutussa kerrottiin, että Päivi Anttikosken valinta päätoimittajaksi kariutui perhesyiden vuoksi.

Anttikoski ei itse nostanut rikosilmoitusta.

Esitutkinnassa epäiltiin, että myös toista Aamulehden päätoimittajaksi hakenutta naista olisi syrjitty. Tapauksen osalta tehtiin kuitenkin syyttämättäjättämispäätös.

Alma Media on kiistänyt Telanteen ja Juvosen syyllistyneen työsyrjintärikokseen ja kertonut, ettei syytteen nostamisella ole vaikutusta heidän asemaansa yhtiössä.

Aamulehden päätoimittajaksi valittiin lopulta Jussi Tuulensuu.

Vuonna 2015 korkein oikeus tuomitsi Telanteen työsyrjinnästä sakkorangaistukseen liittyen Lapin Kansan päätoimittajaksi vuonna 2008 valitun Johanna Korhosen työsuhteen perumiseen, kun Telanne sai tietää Korhosen puolison olevan nainen.

Uusimmat

Fingerpori

comic