Uutiset

Ilja Janitskin vastasi MV-julkaisusta, katsoi oikeus – Janitskinin vankeustuomio on seurausta kaikkiaan 16 rikoksesta

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa MV-kokonaisuudesta torstaina. Ilja Janitskinin lisäksi kokonaisuudessa tuomittiin muun muassa dosentti Johan Bäckman. Vahingonkorvauksia ja hyvityksiä määrättiin maksettavaksi noin 136 000 euroa.
MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin tuomittiin ehdottomaan vankeuteen MV-kokonaisuudessa. Oikeudenkäynti pidettiin kesäkuussa Helsingin käräjäoikeudessa.

MV-verkkojulkaisun perustaja Ilja Janitskin on saanut vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen MV-lehteen liittyvistä rikoksista.

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa MV-julkaisun kokonaisuuteen torstaina. Oikeudenkäynti istuttiin Helsingissä kesäkuussa. Janitskin todettiin syylliseksi muun muassa törkeisiin kunnianloukkauksiin, salassapitorikoksiin, rahankeräysrikoksiin ja kiihottamisiin kansanryhmää vastaan.

Käräjäoikeus antoi Janitskinille tuomion kaikkiaan 16 rikoksesta. Kolme syytekohtaa hylättiin hänen osaltaan. Niistä kaksi koski tekijänoikeusrikoksia ja yksi sanomalehti Kalevaan kohdistunutta, epäiltyä laitonta uhkausta.

Oikeuden ratkaisu oli yksimielinen.

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin on ollut vastuussa MV-lehti-verkkojulkaisusta ja Uber Uutisisista vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018. Oikeuden mukaan Janitskin on ollut verkkojulkaisun omistaja, päätoimittaja ja vastaava toimittaja sekä näin vastannut julkaisujen sisällöistä.

– Janitskinin on katsottava viime kädessä päättäneen kaikesta verkkojulkaisuissa julkaistusta ja levitetystä aineistosta riippumatta siitä, kuka materiaalin on lehden lukuun alun perin kirjoittanut, perusteluissa todetaan.

Oikeus katsoo, että MV:ssä julkaistiin tapahtuma-aikana lukuisia loukkaavia ja rasistisia kirjoituksia.

– Näiden kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä tai muutakaan hyväksyttävää syytä. Kirjoitukset ovat leimanneet ja halventaneet asianomistajia äärimmäisen loukkaavalla tavalla, käräjäoikeuden tiedotteessa todetaan.

Oikeudessa Janitskin kiisti kaikki häneen kohdistuneet syytteet.

Janitskin on parhaillaan ollut vapaana odottamassa oikeuden päätöstä. Hänet päästettiin vapaaksi oikeudenkäynnin viimeisenä päivänä.

Bäckmanille vuosi ehdollista

Ilja Janitskinin lisäksi kokonaisuudesta oli oikeudessa syytteessä dosentti Johan Bäckman, MV-julkaisuun liittyvä nainen sekä mies, jolle oli kerätty rahaa MV-julkaisun kautta. Janitskin ohella muutkin kiistivät syyllisyytensä oikeudessa.

Bäckman tuomittiin Yleisradion toimittajaan kohdistuvista kirjoituksista ja toiminnasta vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Bäckman todettiin syylliseksi Ylen toimittajan vainoamiseen, törkeään kunnianloukkaukseen ja törkeän kunnianloukkauksen yllytykseen.

Esimerkiksi vainoamissyytteen osalta käräjäoikeus katsoi, että Bäckmanin toistuva yhteydenpito Ylen toimittajaan eri viestintäkanavissa johti siihen, että muutkin ihmiset alkoivat viestiä toimittajalle. Lähes puolitoista vuotta kestänyt viestittely on oikeuden mukaan ollut laajaa ja aiheuttanut pelkoa ja ahdistusta toimittajalle.

Korvattavaa noin 136 000 euroa

MV-julkaisuun liittyvä nainen sai kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, tekijänoikeusrikoksesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Oikeus muun muassa katsoi, että nainen toimi vuodesta 2015 lähtien MV-julkaisun keskustelupalstan ylläpitäjänä.

Mieheen kohdistunut rahankeräysrikossyyte hylättiin.

Kokonaisuudessa on toimittu vahingonkorvauksia ja hyvityksiä maksettavaksi noin 136 000 euroa.

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu ei vielä ole lainvoimainen.

Lännen Median osakasyhtiö Kaleva365 Oy ja sen kustantaman sanomalehti Kalevan päätoimittaja ovat asianosaisena MV-kokonaisuuden oikeusjutussa.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 18.10. kello 13.20: Tekstiasua korjattu, tietoa lisätty ja otsikkoa muutettu. Maininta LM:n osakaslehden asianosaisuudesta lisätty.

Uusimmat

Fingerpori

comic