Uutiset

Ilkka Kanerva: Helsinki valikoitui huippukokouksen näyttämöksi käytännön syistä – "Pikatapaamiselta ei kannata odottaa suuria"

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätös valita Helsinki tapaamispaikaksi johtuu pitkälti käytännön syistä. Näin arvioi pitkän linjan ulkopoliitikko Ilkka Kanerva (kok.).

Kanervan mukaan Helsinki on logistisesti helposti saavutettavissa ja paikka sopii molempien suurvaltajohtajien aikatauluun. Trump on muutenkin Euroopassa Naton huippukokouksen takia ja Moskovassa pelataan edellisenä iltana MM-jalkapallon loppuottelu.

-Mahdotonta ajatella, että Putin ei olisi siellä paikalla.

Kanervan mukaan tapaamisesta ei kannata vetää johtopäätöksiä Suomen asemasta idän ja lännen välissä.

-Määräävä tekijä on Trumpin ja Putinin motiivi järjestää tapaaminen lyhyellä aikataululla. Sitten on vain katsottu, missä käytännön järjestelyt saadaan toimimaan nopeasti, tehokkaasti ja turvallisesti.

Kanervan arvion mukaan tapaamisen taustalla on pitkään hiertänyt maailmanpolitiikan huono keli. Nyt etsitään yhteistä dialogia, mutta hän ei jaksa uskoa, että maailmanhistorian sivu kääntyy Helsingissä 16. heinäkuuta.

-Tiedämme Trumpin vaikeudet ja Putinin haasteet. Paine ratkaista asioita on lisääntynyt, mutta aurinko nousee ja laskee niin kuin ennenkin. Pikatapaamiselta ei kannata odottaa suuria.

Kyse on joka tapauksessa globaalisti huomionarvoisesta tapahtumasta, joka vaatii onnistuakseen mittavat järjestelyt. Mahdollista tapaamispaikkaa Kanerva ei halua arvailla, mutta massiivisen lehdistötilaisuuden järjestämiseen ei ole liian montaa vaihtoehtoa.

-Yksikään arvonsa tunteva mediatalo ei voi olla olematta paikalla. Hankala ajatella, että lehdistötilaisuutta voidaan järjestää minkään maan lentokentän VIP-tiloissa. Tarvitaan iso ja turvallinen paikka, jossa yhteydet pelaavat. Finlandia-talo tuskin on liian iso.

Suurvaltajohtajilla tuskin on aikaa kiertää nähtävyyksiä. Jos olisi, niin mitä Kanerva heille näyttäisi Suomesta? Vastaus on suomalaiselle valtiojohdolle historiallisesti tuttu tapa hoitaa ulkosuhteita.

-Eikös savusauna olisi hyvä, hän nauraa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic