Uutiset

Ilmansaasteet lisäävät riskiä sairastua dementiaan

Brittitutkimuksen mukaan runsaat ilmansaasteet lisäävät riskiä 40 prosenttia. Aiemmat tutkimukset tukevat tuoreita havaintoja.
Pyöräilijä peittää nenänsä liikenteen ilmansaasteiden keskellä Intian Bangaloressa syyskuun alussa. Ilmansaasteiden on todettu lisäävän riskiä sairastua dementiaan.

Ilmansaasteiden on jo pitkään tiedetty olevan vaaraksi terveydelle, myös aivojen terveydelle. Nyt tuore tutkimus kertoo ilmansaasteiden lisäävän myös dementiariskiä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä aikakauslehdessä nimeltä BMJ Open ja siitä kerrotaan uutiskanava CNN:llä.

Tutkimus havaitsi, että Lontoossa runsaasti ilmansaasteita sisältävillä alueilla asuvat vanhemmat aikuiset ovat suuremmassa riskissä sairastua dementiaan kuin muilla alueilla asuvat aikuiset.

Heillä oli 40 prosenttia muita suurempi riski sairastua dementiaan. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös tupakanpoltto ja sosioekonominen status, sanoi tutkimuksen johtava kirjoittaja, epidemiologi Iain Carey St. George’s Universitystä.

– Vaikka havaintoja pitää kohdella varovaisuudella, tutkimus on tärkeä lisä kasvaviin todisteisiin liikenteen saasteiden ja dementian välisestä mahdollisesta yhteydestä, hän sanoi CNN:n mukaan.

Tutkimuksessa selvitettiin vuosina 2005–2013 tehtyjä dementia-diagnooseja. Mukana oli kaikkiaan 130 978 iältään 50–79-vuotiasta aikuista.

Dementia-diagnoosin sai 2 181 aikuista, 1,7 prosenttia mukana olleista ihmisistä.

Mallien avulla tutkijat arvioivat, kuinka paljon ilmansaasteita kuten typpidioksidia ja pienhiukkasia jokainen aikuinen sai vuosittain.

Seitsemänneksi suurin kuolinsyy

Dementia on seitsemänneksi suurin kuolinsyy maailmassa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Dementialla tarkoitetaan oireistoa, jossa muistin heikkeneminen ja muiden kognitiivisten kykyjen lasku alentavat potilaan kykyä selviytyä normaaleista arjen toiminnoista sekä haittaavat sosiaalista ja ammatillista selviytymistä.

Eniten dementiaa vanhemmilla ihmisillä aiheuttaa Alzheimerin tauti. Yhdysvalloissa Alzheimerin tauti on noin 5,7 miljoonalla ihmisellä. Britanniassa dementiasta kärsii noin 850 000 ihmistä.

Suomessa Alzheimerin tautia sairastaa noin 70 000 ihmistä. Koko maailmassa dementiasta kärsii noin 47 miljoonaa ihmistä. Luvun ennakoidaan nousevan 75 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.

Kyseessä on jo ainakin kuudes tutkimus, jolla on tutkittu ilmansaasteiden ja aivotoimintojen yhteyttä. Esimerkiksi Kanadassa viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa havaittiin positiivinen yhteys ilman pienhiukkasille altistumisen ja kognitiivisten kykyjen heikkenemisen välillä.

Uusimmat

Fingerpori

comic