Uutiset

Ilmasto lämpeni edelleen arktisella alueella — Tutkijat: Arktis ei palaa enää ennalleen

Lämpimämpi pohjoisnapa näyttää olevan uusi normi, toteaa Yhdysvaltain kansallinen meren- ja ilmastontutkimushallinto NOAA uusimmassa raportissaan. Toistaiseksi näköpiirissä ei ole paluuta takaisin entisaikojen jäätävään kukoistukseen.

-Voimme vahvistaa, että arktinen alue ei enää pysy luotettavasti jäätyneessä tilassa, totesi NOAA:n arktisen tutkimusohjelman johtaja Jeremy Mathis raportin julkistamistilaisuudessa New Orleansissa

Tutkijat vertasivat nykytietoja lähes 1 500 vuoden takaisiin tietoihin jäätikön tilasta. Vaikka raportissa on nähtävillä muutamia positiivisia tuloksia, on Mathis vakuuttunut, että napa-alueen lämpeneminen jatkuu.

-Minua huolestuttaa se, että arktinen alue muuttuu nyt nopeammin, kuin koskaan aikaisemmin historiassa, sanoi Mathis BBC:lle.

Muutoksen nopeus vaikeuttaa ihmisten sopeutumista. Esimerkiksi Pohjois-Amerikan alueella kylät voivat huuhtoutua pois, jolloin syntyy uusia ilmastopakolaisia.

-Meren pinnan nousu nopeutuu, sillä arktinen alue lämpenee nopeammin kuin aiemmin, jatkaa Mathis.

Ihmisten toiminnalla on ollut huolestuttava vaikutus jäätiköiden sulamiseen. Ilmastopäästöt lämmittävät ilmakehää, mikä sulattaa jäätä. Paljastunut tumma maaperä imee itseensä auringon energiaa, mikä jälleen ruokkii lämpenemistä. Nyt alueella on menossa kierre, jota on vaikea pysäyttää. Pohjoinen arktinen alue on pitkään ollut maapallolle hyödyllinen jääkaappi.

-Nyt me olemme jättäneet jääkaapin oven auki, totesi Mathis dramaattisesti.

Raportti esiteltiin Yhdysvaltain geofysikaalisen seuran kokouksessa. Paikalla oli meritutkija ja entinen laivaston kontra-amiraali Timothy Gallaudet, jonka Yhdysvaltain senaatti nimitti NOAA:n apulaispääsihteeriksi. Gallaudetilta kysyttiin Valkoisen talon reaktioita raporttiin. Hän vakuutti, että Yhdysvallat on tiedostanut asian.

Presidentti Donald Trump ei ole toistaiseksi suhtautunut vakavasti ilmastonmuutoksen. Viime elokuussa Suomen presidentti Sauli Niinistö tapasi Trumpin, ja kaksikko keskusteli muun muassa mustasta hiilestä ja päästöjen vähentämisestä. Keskustelujen jälkeen Trump vakuutti, että Yhdysvaltojenkin toiveena ovat kristallinkirkkaat vedet ja puhdas ilma. Suomi toimii tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajana.

Viime viikolla ilmastonmuutoksen symboliksi nousi nälkiintyneen näköinen jääkarhu.

Valokuvaaja Paul Nicklen ottamassa kuvassa ja hänen tiiminsä kuvaamassa videossa väsynyt jääkarhu kamppailee pysyäkseen pystyssä Baffininsaarilla Nunavutissa Kanadassa. Jääkarhu raahaa tassujaan eteenpäin ja yrittää löytää syötävää ihmisten jätteiden seasta. Jääkarhut metsästävät jäällä erityisesti hylkeitä, mutta jäiden vähetessä niiden metsästysmahdollisuudet ovat pienentyneet. Valokuvaaja tiimeineen vakuuttui siitä, että kuvan karhu kuoli nälkään vain päiviä kuvan ottamisen jälkeen.

-Karhu antoi kasvot ilmastonmuutokselle, sanoi Nicklen kollega Cristina Mittermeier.

Kuvaa on myös kritisoitu. Nicklen ja Mittermeier ovat luonnonsuojelujärjestön Sea Legacyn perustajia. Kanadalainen sanomalehti National Post kritisoikin, että kuva on laskelmoitu PR-tempaus. Eläin saattoi yksinkertaisesti olla vain sairas. Biologi Jeff Higdon kirjoitti Twitterissä, että jääkarhulla saattoi olla esimerkiksi aggressiivinen syöpä, vaikka painotti, ettei voi olla asiasta täysin varma.

-Itäisen Baffininsaarten rannikko on yleensä kesäisin jäätön. On todennäköisempää, että jääkarhu nääntyi nälkään sairauden johdosta, kirjoitti Higdon.

Jääkarhut syövät ruokaa ajoittaisesti, lähinnä silloin, kun sitä on tarjolla. Jääkarhuja useita vuosia Kanadan Nunavutin alueella tarkkaillut Leo Ikakhik kertoi CBS:lle, etteivät nälkiintyneet jääkarhut ole täysin uusi näky alueella. Ikakhik pohti myös, että karhu saattoi olla loukkaantunut, minkä vuoksi se ei kyennyt saalistamaan.

Myös valokuvaajatyöryhmä teki selväksi kuvan julkaisun yhteydessä, että hekään eivät osaa sanoa tarkalleen, mikä eläimen ajoi nälkiintymisen partaalle.

Raportin…havainnot

Viime vuosi oli historian lämpimin arktisella alueella. Vuosi 2017 jää kakkoseksi. Positiivista on, että viileämmän kevään ja kesän vuoksi lumipeite pysyi parempana Euraasian arktisilla alueilla ja jäiden sulaminen oli viime vuoteen verrattuna hitaampaa.
Merijää on suhteellisesti tuoreempaa ja ohuempaa kuin aiemmin. Vain 21 prosenttia jäästä oli tänä vuonna paksua. Vuonna 1985 lukema oli 45 prosenttia.
Elokuussa 2017 merivesi oli Barentsinmerellä ja Tsuktsimerellä neljä astetta keskimääräistä lämpimämpää.
Barentsinmerellä ja Euraasian arktisilla vesialueilla on havaittu meren primaaristen toimintojen kasvua vuosina 2003–2017.
Arktinen tundra muuttuu vihreämmäksi ja ikiroudan lämpötila nousee.
Ilmaston kokonaisvaltaiset muutokset vaikuttavat alueen asukkaisiin ja kalastukseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic