Uutiset

Ilmastokokouksessa pelätään Trumpin kieltolinjan saavan seuraajia

Odotukset ovat varsin alhaalla, kun Katowicessa yritetään rakentaa pelisääntöjä Pariisin ilmastokokouksen periaatteiden muuntamiseksi käytäntöön
Brysselissä marssittiin sunnuntaina ilmaston puolesta. Mielenosoittajat vaativat Katowiceen kokoontuvilta johtajilta toimia kasvihuonepäästöjen rajoittamiseksi.

Odotukset on ruuvattu verraten alas, kun YK:n kaksiviikkoinen ilmastokokous alkaa virallisesti tänään Puolan Katowicessa.

Kolme vuotta sitten Pariisissa toiveet olivat korkealla ja suuri joukko valtionpäämiehiä oli henkilökohtaisesti paikalla. Mukana olivat myös kaikkien suurimpien teollisuusmaiden johtajat.

Katowicen kokouksen tämän päivän avauksessa puheenvuoron pitää vain 29 valtionpäämiestä. Heidän joukossaan on Suomen presidentti Sauli Niinistö.

Vähäinen mielenkiinto voi johtua siitä, että Katowicen kokousta pidetään ”teknisenä”. Puolalaiskaupungissa on määrä sopia siitä, miten Pariisin ilmastosopimuksen päästövähennyslupaukset todennetaan läpinäkyvästi ja kaikkien hyväksymällä tavalla.

Se ei kuitenkaan vähennä Katowicen kokouksen merkitystä. Kokouksessa on mukana lähes 200 maan valtuuskunnat.

Lue myös: Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia paljastaa, millaista teatteria ilmastokokoukset ovat ja miten kulisseissa pelataan: ”Päätöksiä otetaan panttivangeiksi”

Trump ei peräänny

Katowicessa on edustettuna myös Yhdysvallat, vaikka presidentti Donald Trump on ilmoittanut maansa irrottautuvan Pariisiin ilmastosopimuksesta. Trump vakuutti viikonvaihteen G20-kokouksessa Buenos Airesissa, että päätös pitää.

Lähtö ei kuitenkaan onnistu ennen vuotta 2020, joten Katowicessa Yhdysvallat on mukana. BBC:n mukaan se aikoo järjestää oman sivutapahtuman, jossa puhutaan fossiilisten polttoaineiden puolesta.

Kasvihuonekaasujen vastaisen taistelun kannalta vaarallinen kehityskulku on, että Trumpin linja saa seuraajia.

Maailman ilmaston kannalta tärkeimpiin maihin kuuluva Brasilia valitsi lokakuussa presidentikseen äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron, jonka lempinimi on ”Amazonin Trump”.

Toinen suuri hiilidioksidien päästölähde Australia on myös ilmastopolitiikan jarrumies. Brasilia ja Australia saattavat hyvinkin vaatia helpotuksia omiin velvoitteisiinsa.

Kokous keskellä hiilialuetta

Keskeinen asia maapallon ilmaston lämpenemisen estämisessä on löytää rahoitus kehitysmaiden toimille. Yhdysvallat on jo hypännyt rahoittajien leiristä pois.

Maailmanpankki tuli hätiin ja nosti oman rahoituslupauksensa sadasta miljardista dollarista 200 miljardiin viiden vuoden ajalle..

Ilmastokokouksen pitopaikka on symbolisesti mielenkiintoinen. Katowice sijaitsee Sleesiassa, joka on Puolan hiili- ja terästeollisuuden keskus.

Puola tuottaa 80 prosenttia energiastaan hiilellä. Varsinkin kotitalouksien lämmittämisessä käytetään heikkolaatuista, saastuttavaa hiiltä. Talvikuukausina hengitysilma on Katowicen kaltaisissa kaupungeissa todella huono.

Puolan nykyhallitus ei ole mikään ilmastopolitiikan edelläkävijä. Se on ilmoittanut investoivansa ensi vuoden uuden hiilikaivoksen avaamiseen Sleesiassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic