Uutiset

Ilmastonmuutos, demokratian tila, lehdistönvapaus... Barack Obama tarttui suuriin teemoihin Helsingissä ja hauskuutti saunavitseillä

Nordic Business Forumin pääpuhuja Barack Obama sai yleisöä tulemaan juoksujalkaa tilaisuuden pääsaliin. Hän käsitteli ensimmäisen puolen tunnin aikana niin ilmastonmuutosta kuin liberaalin markkinatalouden tilaa maailmassa.
Barack Obama sai yleisöltä lämpimän vastaanoton, kun hän saapui puhumaan Helsingin Messukeskukseen torstaina.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama vetosi yrityksiä puolustamaan naisten osallisuutta sekä lehdistön ja uskonnon vapautta maailmassa.

Obama puhuu iltapäivällä Helsingin Messukeskuksessa pidettävässä liike-elämätapahtumassa Nordic Business Forumissa.

Obama käsitteli jo ensimmäisen puolen tunnin aikana suuria teemoja, kuten ilmastonmuutosta ja demokratian tilaa maailmassa. Obaman mukaan liberaalit markkinatalouteen toimivat demokratiat ovat pystyneet vastaamaan hankalasti maailman teknologiseen muutokseen.

– Ihmiset ovat kääntyneet sellaisten vahvojen miesten puoleen, jotka sanovat: ”Kaikki on hyvin, kunhan seuraat minua”, Obama sanoi teknoyrittäjä Niklas Zennströmin vetämässä keskustelussa.

Hän kehotti yrityksiä puolustamaan demokratian arvoja ja mainitsi vaikeina esimerkkeinä Puolan ja Unkarin viime vuosina tapahtuneen kehityksen.

– Ilmapiiri tulee vaikuttamaan siihen, miten bisnestä hoidetaan näissä maissa, Obama sanoi.

Obama myös epäsuorasti kritisoi Yhdysvaltojen nykyhallintoon, jota johtaa presidentti Donald Trump. Obama on Yhydsvaltojen välivaalien alla ottanut enenevissä määrin kantaa Yhdysvaltojen sisäpoliittiseen tilanteeseen.

Obama myös vitsaili paljon suomalaisten rakkaudesta saunaan.

– Kaikki tuntevat täällä toisensa! Kaikki olevat olleet yhdessä saunassa, Obama heitti.

Obama sai lämpimän vastaanoton

Barack Obama nousi lavalle Helsingissä iltapäivällä kello 16.30:n jälkeen.

– Hello everybody! Obama aloitti.

Hän sai valtavat seisovat aplodit astellessaan päälavalle Helsingin Messukeskukseen.

– Tämä on paljon hienompaa kuin odotin, Yhdysvaltain entinen presidentti jatkoi.

Obama nauratti yleisöä kertomalla, että hän oli edellisen kerran aamukolmen aikaan Helsingissä.

– Tuolloin koneemme tankkasi, hän sanoi.

Obama nosti esiin jo ensimmäisissä puheenvuoroissaan sen, että Suomi on arvioitu maailman onnellisimmaksi maaksi.

Hän kertoi ihannoivansa Suomea, ennen kuin hän alkoi keskustella teknoyrittäjä Niklas Zennströmin kanssa. Ensimmäinen aihe oli koripallo ja joukkuehengen merkitys.

Nordic Business Forum on ensi sijassa liike-elämälle suunnattu tapahtuma.

Yhdessä Niklas Zennströmin kanssa lavalle

Barack Obama asteli Nordic Business Forumin lavalle yhdessä ruotsalaisen teknologia-alan yrittäjän Zennströmin kanssa iltapäivällä puoli viiden jälkeen. Tilaisuuden moderaattori Pep Rosenfeld hauskuutti yleisöä ja kiusoitteli salissa istuvia, ennen kuin päätähdet saapuivat lavalle. Hän antoi lopulta kaksikolle lavan.

Turvatoimet olivat tiukat Helsingin Messukeskuksessa ennen Obaman osuutta. Koko pääsali tyhjennettiin, ja kaikki penkkirivit tarkistettiin. Yleisöä tuli lopulta juoksujalkaa sisälle, kun pääsalia alettiin täyttää.

Loppuunmyyty tilaisuus

Barack Obama saapui Suomeen torstaina iltapäivällä Norjasta. Hän laskeutui Helsinki-Vantaan lentoasemalle ainoastaan loppuunmyydyn Nordic Business Forumin puhetilaisuuden vuoksi. Lippuja myytiin tilaisuuteen kaikkiaan 7 500 ja yli 40 maahan.

Torstainen vierailu on hänen ensimmäinen Suomessa, mutta torstain vierailu jää muutaman tunnin mittaiseksi.

Yhdysvaltain suurlähetystön mukaan Yhdysvaltain 44. presidenttinä toiminut Obama on matkannut Suomeen yksityishenkilönä, eikä häntä varten laadittu minkäänlaista virallista protokollaa.

Obaman on määrä poistua maasta pian tilaisuuden jälkeen.

Juttua päivitetty 27.9. klo 17.00: Juttua päivitetty kauttaaltaan keskustelun edetessä. Rosenfeldin roolia tarkennettu, otsikkoa muutettu.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti