Uutiset

Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua

Reinjoki on Euroopan teollisuuden tärkeimpiä kuljetusreittejä. Joen kuivuminen vaikeutti viime vuonna monen yrityksen toimintaa.
Laiva on saapumassa Rotterdamin satamaan. Kuva: KOEN VAN WEEL

Laivaliikenne pysähtyi Reinillä viime vuonna lähes kuukaudeksi kuivuuden takia, kertoo talousuutistoimisto Bloomberg.

Reinin vedenpinnan lasku johtui ilmastonmuutoksesta. Kuljetusongelmien takia Saksan talouden kasvu hidastui viime vuoden kolmannella ja neljännellä neljänneksellä.

Rein on tärkeä teollisuuden kuljetusväylä, ja sitä pitkin kuljetetaan teollisuuden tuotteita Sveitsistä, Saksasta ja Hollannista Euroopan vilkkaimpaan satamaan Rotterdamiin.

Autolautallaan Reiniä pitkin kulkeva Kevin Kilps kertoo, että hän joutui lisäämään lisäkannatusta laivaansa, jotta hän pääsi joella eteenpäin.

– Joen vedenpinnan korkeus on vuosi vuodelta matalampi, Kilps kertoo Bloombergille.

 

Matala vedenpinnan taso Reinillä tuotti monelle muullekin yritykselle ongelmia.

Kemianteollisuuden suuryritys BASF joutui turvautumaan muihin kuin laivakuljetuksiin, mikä maksoi yritykselle 250 miljoonaa euroa. BASFin toimitusjohtaja Martin Brudermueller vaati paikallisen sanomalehden haastattelussa Reinille sulkuja ja patoja, jotta jatkossa laivaväylä pysyisi kulkukelpoisena.

Teräksenvalmistaja Thyssenkruppin toimitukset Volkswagenin tehtaille puolestaan myöhästyivät, koska se ei saanut raaka-aineita jokea pitkin Duisburgin tehtaalleen.

Baden-Wuerttembergissä joiltain huoltoasemilta loppui polttoaine toimitusongelmien takia.

Vaikka Saksassa on laaja ja toimiva tie- ja rautatieverkosto, ovat Reinin laivakuljetukset maakuljetuksia huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Esimerkiksi teollisuuden tuotteiden laivakuljetus Rotterdamista Sveitsin Baseliin on noin 40 prosenttia halvempi kuin kiskoja pitkin.

 

Rein saa vetensä Alppien jäätiköiden sulamisvesistä ja sateista. Vuosien 1973 ja 2010 välillä jäätiköiden sulamisveden määrä väheni 28 prosenttia. Nykyään sulamisveden määrä on voinut jo vähentyä 35 prosenttia, kertoo Münchenin yliopiston jäätikkötutkija Wilfried Hagg.

Lumen ja jään sulaminen Alpeilta lämmittää Haggin mukaan entisestään alueen ilmastoa. Sillä on seurauksensa myös Reiniin.

– Lämpenevä ilmasto tarkoittaa sitä, että tämän kesän kaltainen joen vedenpinnan matala taso toteutuu todennäköisesti uudestaan, Hagg kertoo. LäMe-FL

Uusimmat

Fingerpori

comic