Uutiset

Ilmastonmuutos lisää hybridimyrskyjen riskiä — hurrikaanit voivat yltää Suomeen asti

Ilmatieteen laitos arvioi myrskytuulten voimistuvan Suomessa ilmastonmuutoksen seurauksena. Riskinä on, että Suomea riepottelevat niin sanotut hybridimyrskyt, jotka tarkoittavat yhdistelmää paikallista myrskyä ja Atlantilta asti tulevia hurrikaanin jäänteitä.

-Hurrikaanit pysyvät pidempään hengissä lämpimässä ilmassa. Niitä voi kulkeutua Suomeen asti olosuhteiden salliessa Keski-Atlantilta. Suomessa on lisäksi talviaikaan riski voimakkaisiin myrskyihin, kertoo Ilmatieteen laitoksen ilmastokeskuksen päällikkö Hilppa Gregow.

Gregow nostaa esimerkiksi vuonna 1982 Lapissa raivonneen Mauri-myrskyn, joka oli tutkimusten mukaan jäänne Atlantin Debby-hurrikaanista.

-Debby-hurrikaani kulkeutui Britannian yli ja oli jo heikkenemässä, mutta aktivoitui uudestaan pohjoisemmista matalapaineista. Myrsky voimistui uudestaan ja iski Lappiin, Gregow sanoo.

Ilmaston lämpeneminen lisää riskiä siihen, että hurrikaanit yleistyvät ja voivat niille sopivien olosuhteiden vallitessa yltää Suomeenkin asti. Todennäköisesti Suomeen yltävä hurrikaani ei olisi yhtä voimakas kuin viime aikoina Karibialla raivonneet myrskyt. Tuuli voisi kuitenkin puhaltaa ainakin puuskissa noin 30 metriä sekunnissa, kuten pahimmissa Suomen myrskyissä on aiemmin käynyt.

-En ole nähnyt simulaatioita siitä, miten hybridimyrskyn energiajakauma tulisi Suomeen. Kyseessä olisi todennäköisesti yhtä voimakas myrsky kuin esimerkiksi Tapani-myrsky (2011) oli. Suomessa ei ole tehty niin paljon myrskytutkimusta, mutta muiden maiden tutkimusten mukaan on todennäköistä, että myrskyt voimistuvat Suomessa.

Tavanomaisempien myrskytuulten arvioidaan voimistuvan etenkin Suomen merialueilla, mutta myös rannikoilla ja mahdollisesti sisämaassakin. Myrskytuulien voimistuminen on todennäköistä erityisesti maan etelä- ja länsirannikolla, mutta myös sisämaassa maan etelä- ja keskiosassa sekä eteläisessä Lapissa.

Muita ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia ilmiöitä olisivat Suomessa muun muassa helteiden lisääntyminen, leudommat ja vähälumisemmat talvet, pilvisyyden lisääntyminen talvella, kasvukauden piteneminen ja rankkasateiden yleistyminen kesällä.

Suomea koskevat arviot tulevasta ilmastosta perustuvat 28 maailmanlaajuisella ilmastomallilla tehtyihin laskelmiin. Se, kuinka paljon ilmasto muuttuu, riippuu kasvihuonekaasujen maailmanlaajuisten päästöjen määrästä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic