Uutiset

Ilmatieteen laitos: Hankala sää katoamisalueella Norjassa jatkuu – Etsinnät ovat jäissä ainakin viikonlopun ajan

Sateet ja navakka tuuli estävät Pohjois-Norjassa kadonneen seurueen etsinnät toistaiseksi. Etsintöjen odotetaan jatkuvan aikaisintaan maanantaina.
Kolmen suomalaisen ja yhden ruotsalaisen seurue on ollut kateissa Pohjois-Norjassa keskiviikosta lähtien. Kehno sää on haitannut etsintöjä. Kuva: MAP4NEWS

Pohjois-Norjassa kadonneen seurueen etsinnät ovat todennäköisesti tauolla ainakin viikonlopun ajan. Alueelle, jossa seurue katosi, on luvattu etsintöjen kannalta hankalaa säätä koko viikonlopuksi, minkä vuoksi etsintöjen odotetaan jatkuvan aikaisintaan maanantaina.

Norjan poliisi pitää varmana, että Pohjois-Norjassa kadonneeksi ilmoitetut kolme suomalaismiestä ja yksi ruotsalaisnainen ovat kuolleet. Seurueesta teki katoamisilmoituksen keskiviikkona ruotsalaismies, joka alun perin kuului seurueeseen, mutta kadotti yhteyden siihen.

Päivystävä meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta kertoi lauantaina, että katoamisalueelle on luvattu sateita ja navakkaa tuulta koko viikonlopun ajaksi. Tuntureilla sateiden odotetaan tulevan pääosin lumena.

– Kyse on tyypillisistä vuoristosateista, joissa ilmamassat törmäävät vuoriin ja satavat alas. Lumisateisiin pitää varautua. Voi olla, että alempana sada tulee vetenä ja räntänä, Hoppula kertoo.

Etsintöjä hankaloittaa sateiden lisäksi tuuli.

– Alueella jatkuu kohtalaisen navakka tuuli, joka puhaltaa länsilounaasta päin, Hoppula selvittää.

Poliisi pitää lumivyöryn alle jäämistä varmana

Poliisi kertoi perjantaina lehdistötilaisuudessa, että etsintähelikopteri havaitsi Blåbærfjellet-tunturilta kaksi lumivyörylähettimen signaalia. Signaalit havaittiin lumivyöryalueiden yllä, mikä merkitsee poliisin mukaan sitä, että kadonneet ovat varmuudella jääneet lumivyöryyn. Lumivyöryyn jäämisen todennäköisyyttä lisää se, että viranomaiset löysivät jälkiä, jotka johtivat alueelle, jossa oli ollut noin 300 metriä leveä lumivyöry. Alueelta pois johtavia jälkiä ei löytynyt.

Lumivyöryyn jäänyt voi selviytyä lumen alla tavallisesti 15–30 minuuttia. Pidempään lumen alla voi selviytyä vain hyvin harvinaisissa tilanteissa, joissa lumen alle jää poikkeuksellisen suuri ilmatasku.

Kadoksissa olevan seurueen kolmekymppiset suomalaisjäsenet osallistuivat ennen tunturille siirtymistään Pohjois-Norjassa jääkiipeilykurssille seurueen ruotsalaisjäsenten kanssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic