Uutiset

Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen kiistää vetkuttelun rikostutkinnan käynnistämisessä — Syyttäjä: viivästytti tutkintaa 2,5 kuukautta

Syyttäjä vaatii Ilmavoimien ex-komentajalle Sampo Eskeliselle rangaistusta palvelusrikoksesta. Syyte liittyy Eskelisen alaisen Markus Päiviön humalaiseen ja loukkaavaan käytökseen Lemmenjoella syyskuussa 2017 järjestetyssä harjoituksessa.
Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen kiistää palvelusrikoksen. Kuva: Joel Maisalmi
Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen kiistää palvelusrikoksen. Kuva: Joel Maisalmi

Ilmavoimien entiselle komentajalle Sampo Eskeliselle luettiin maanantaiaamuna syyte palvelusrikoksesta. Nimike vastaa siviilipuolella virkarikosta.

Syyte liittyy Eskelisen alaisen epäasialliseen käytökseen Lemmenjoella syyskuussa 2017 pidetyssä vapaaehtoisessa harjoituksessa. Syyttäjä katsoo, että Eskelisen olisi lain mukaan pitänyt käynnistää viipymättä esitutkinta alaisensa selkeästi palvelussääntöjä rikkovasta toiminnasta.

Syyttäjä mukaan Eskelinen käynnisti esitutkinnan vasta sitten, kun hänen oli käytännössä pakko tehdä se puolustusvoimien oikeudellisen osaston paineesta. Syyttäjän mukaan vetkuttelun takia esitutkinnan aloitus viivästyi kahdella ja puolella kuukaudella.

Syytteen mukaan Eskelinen syyllistyi joko tahalliseen tai tuottamukselliseen palvelusrikokseen.

Eskelinen kiistää syytteen. Hän kertoo ryhtyneensä välittömästi toimenpiteisiin ojentaen ja puhutellen alaistaan. Lisäksi hän vei asian pääesikunnan tietoon ja katsoo näin jättäneensä asian ylempiensä ratkaistavaksi.

Syytteen taustalla ovat tapahtumat syyskuussa 2017 Lemmenjoella pidetyssä vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa, jota johti silloinen Karjalan lennoston komentaja Markus Päiviö. Päiviötä vastaan nostettuja syytteitä käsiteltiin viime viikolla Helsingin hovioikeudessa.

Päiviötä epäillään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Syytteiden mukaan Päiviö oli harjoituksessa humalassa ja käyttäytyi loukkaavasti harjoitukseen osallistuneita kohtaan. Hän muun muassa uhkasi kertausharjoitukseen osallistuneita sotilasarvon laskemisella ja nimitteli ihmisiä muun muassa seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä termeillä.

Syyttäjän mukaan Eskelinen sai tietää Lemmenjoen harjoituksen johtajana toimineen alaisensa käytöksestä heti harjoituksen päätyttyä.

Syyttäjä esitteli sähköpostia maanantaina oikeudelle. Kirjelmässä kuvattiin laajasti Markus Päiviön humalaista käytöstä, kaatuilua, sammumisia kesken harjoituksen ja ala-arvoista sekä käskyläisiään nöyryyttävää kielenkäyttöä.

Puolustuksen mukaan Eskelinen tutustui viestiin vasta ”myöhemmin”. Tämän jälkeen hän ryhtyi ojentamaan alaistaan ja vei asian ylempien esimiestensä tietoon.

Puolustuksen mukaan tilanne ei edellyttänyt välitöntä esitutkintaan ryhtymistä, koska ”todisteet eivät olleet katoamassa mihinkään”.

Syyttäjä katsookin, että Eskelinen katsoi asiaa vain johtamisnäkökulmasta ja jätti alaisensa rikosoikeudelliseen vastuuseen liittyvät velvollisuutensa hoitamatta.

Sampo Eskelinen aloitti ilmavoimien komentajana kesäkuussa 2017. Hän siirtyi reserviin maaliskuun lopussa ja erosi Puolustusvoimien palveluksesta.

Helsingin hovioikeus on varannut jutun käsittelylle kaksi päivää.

Uusimmat

Fingerpori

comic