Uutiset

Ilmavoimien komentajalle ja Karjalan lennoston ex-komentajalle syytteet sotilasrikoksista — Asianomistajia rikoksissa yhteensä 12

Jutun käsittelypäivää Helsingin hovioikeudessa ei ole vielä määrätty.
Kuvan Hornet lähdössä lentoon sotaharjoituksissa Ruotsissa 2016. Kuva: Joel Maisalmi

Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen ja Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö ovat saaneet syytteet sotilasrikoksista.

Tapaus on poikkeuksellinen, sillä näin korkeassa asemassa olevia sotilashenkilöitä syytetään ani harvoin rikoksista.

Syyttäjä epäilee Päiviötä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Hänen esimiehenään toiminutta Eskelistä syyttäjä epäilee palvelusrikoksesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta palvelurikoksesta.

Päiviö on pääosin kiistänyt rikokset, Eskelinen kiistää niin ikään syyllistyneensä rikokseen.

Rikosepäilyt liittyvät Inarin Lemmenjoella syyskuussa 2017 järjestettyyn vapaaehtoiseen kertausharjoitukseen. Harjoitukseen osallistui noin 30 henkilöä, joista puolet oli puolustusvoimien palkattua henkilöstöä ja toinen puoli reserviläisiä.

Jutun tutkinnanjohtaja, sotilasjuristi Jouni Pulkkinen pääesikunnasta kertoo Lännen Medialle, että vastaavat rikossyytteet ovat harvinaisia näin merkittävässä asemassa olevista sotilashenkilöillä.

– En muista, että milloin viimeksi olemme tutkineet sotilasrikoksia, joissa epäiltynä olisi vastaavassa asemassa oleva henkilö, Pulkkinen toteaa.

Palvelusrikokset eivät ole erityisen vakavia rikoksia. Siviilipuolella se suhteutuu ammattisotilaan osalta rangaistuksen mittaamisen ja vanhentumisaikojen puolesta virkarikoksiin. Rangaistuksena on sakkoja tai vuosi vankeutta.

Pulkkisen mukaan nyt epäillyissä rikoksissa on yhteensä 12 asianomistajaa.

Epäillyt rikokset tapahtuivat kolmen päivän ajanjaksolla kertausharjoituksissa, jota johti eversti Päiviö.

Syyttäjä uskoo, että eversti Päiviö rikkoi sotilaan käyttäytymisvelvoitteita ja kohteli alaisiaan asiattomasti harjoituksen aikana. Päiviön esimies, ilmavoimien komentaja Eskelinen jätti taas huolehtimatta siitä, että Päiviöön kohdistuvista rikosepäilyistä toimitetaan viivytyksettä esitutkinta.

Tutkintapyyntö Karjalan lennoston ex-komentajan toiminnasta tehtiin vasta joulun alla 2017.

Tutkinnanjohtaja Jouni Pulkkinen ei kommentoi tarkemmin sitä, mitä harjoituksissa tapahtui.

– Olemme sopineet syyttäjän kanssa, että tiedotusvastuu on nyt hänellä. Valitettavasti en siis voi avata yksityiskohtia, Pulkkinen sanoo.

Päiviö määrättiin helmikuun 2018 alussa toiseen tehtävään Ilmavoimien esikuntaan. Hän ehti johtaa Karjalan lennostoa vain noin puoli vuotta.

Koska jutussa syytettyinä on kaksi korkea-arvoista sotilashenkilöä, jutun ensimmäinen käsittelyaste on hovioikeus. Juttu käsitellään Helsingin hovioikeudessa, mutta käsittelypäivää sille ei ole vielä määrätty.

Kunnianloukkausta lukuun ottamatta esitutkinnasta huolehti puolustusvoimien pääesikunnan oikeudellinen osasto. Kunnianloukkauksen tutki poliisi.

Uusimmat

Fingerpori

comic