Uutiset

Ilotulitteiden kuluttajakäytön rajoittamista tavoitteleva kansalaisaloite on kerännyt yli 21 000 allekirjoitusta

Aloite etenee eduskuntakäsittelyyn, mikäli se kerää vähintään 50 000 äänioikeutetun suomalaisen allekirjoitukset kuuden kuukauden aikana. Aloitteen toteutuessa ilotulituksia saisivat järjestää vain luvan saaneet ammattilaiset.
Järjestöt perustelevat aloitteessaan ilotulitekieltoa aiheutuneilla haitoilla. Kuva: pekka saarinen

Lakialoite ilotulitteiden kuluttajakäytön rajoittamiseksi on kerännyt yli 21 000 nimeä Kansalaisaloite.fi-palvelussa. Neljätoista eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestön tekemän Rajat räiskeelle -aloitteen tavoitteena on, että ilotulituksia saisivat järjestää siirtymäajan jälkeen ainoastaan luvan saaneet ammattilaiset.

Aloite etenee eduskuntakäsittelyyn, mikäli se kerää vähintään 50 000 äänioikeutetun suomalaisen allekirjoitukset kuuden kuukauden aikana. Nimien kerääminen aloitteeseen päättyy 4. kesäkuuta vuonna 2019.

Aloitteen tavoitteena on vähentää merkittävästi ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja. Aloite rajaisi luokkien F2- ja F3 -ilotulitteiden käytön siirtymäajalla vain ammattilaisten käyttöön. Käytännössä kuluttajat voisivat aloitteen toteutuessa käyttää edelleen esimerkiksi tähtisadetikkuja.

Järjestöt perustelevat aloitteessaan ilotulitekieltoa aiheutuneilla haitoilla. Ilotulitteet aiheuttavat kansalaisille joka vuosi vakavia silmävammoja. Lisäksi ilotulitteiden käyttö aiheuttaa myös esimerkiksi kuulo- ja palovammoja. Ilotulituksesta aiheutuu vuosittain noin sata tulipaloa ja merkittäviä omaisuusvahinkoja.

Silmävammoja lapsille

Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila kertoo kansalaisaloitetta käsittelevässä tiedotteessa, että vuosikausien valistustyöllä ilotulitteista aiheutuvien silmävammojen määrä on saatu laskemaan. Siitä huolimatta vammautuneiden määrässä ei näytetä pääsevän alemmas nykyisestä tasosta eli keskimäärin noin 10–20 vuosittaisesta silmävammasta.

Halilan mukaan vammautuneista noin kolmasosa on lapsia ja nuoria. Uudestavuodesta 2000 lähtien uuteenvuoteen 2018 asti ulottuvana aikana silmävammoista on hänen mukaansa koitunut yhteiskunnalle noin 1,5 miljoonan euron kustannukset.

Lisäksi Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua ja kuormittavat ympäristöä sekä aiheuttavat lukuisille eläimille voimakasta stressiä ja pelkoa, järjestöt toteavat.

Kansalaisaloitekampanjassa ovat mukana Allergia-, iho- ja astmaliitto, Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, Opaskoirayhdistys, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Suomen Eläinlääkäriliitto, Suomen Eläinoikeusjuristit, Suomen Hippos, Suomen Kennelliitto, Suomen Kissaliitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Palovammayhdistys ja Suomen Ratsastajainliitto.

Uusimmat

Fingerpori

comic