Uutiset

IMF:n Lagarde: Yhteisessä eurobudjetissa voisi olla talouskurisääntöjä

Euroalueen yhteiseen budjettiin voisi hyvin kuulua jäsenmailta talouskuria edellyttäviä uusia ehtoja, toteaa kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n johtaja Christine Lagarde.

Näillä ehdoilla vältettäisiin pelko yhteisbudjetin muuttumisesta automaattiseksi tulonsiirtomekanismiksi rikkaammilta mailta köyhemmille.

-Keskitetyn budjetin ei tarvitsisi olla maksuautomaatti, vaan siinä voi hyvin olla myös kurinpidollisia ehtoja, Lagarde totesi lauantaina uutistoimisto Reutersille.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä Saksan liittokansleri Angela Merkel pääsivät yhteisymmärrykseen euroalueen budjetista tapaamisessaan kesäkuun puolivälissä. Kesäkuun lopun euromaiden huippukokouksessa budjetti-idea ei kuitenkaan edennyt.

Käytännössä euroalueen budjetin pitäisi olla suuruusluokaltaan prosentin kymmenesosia alueen bkt:stä, jotta se toimisi talouden nousu- ja laskusyklien tasoittajana kuten Ranska on kaavaillut.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen mainitsee esimerkkinä laskelman, joka on tehty vuosien 1999 ja 2012 datan perusteella.

-Tässä on päädytty tulokseen, jonka mukaan 0,2 prosenttia koko EU:n bkt:sta oleva budjetti olisi täyttänyt tietyt kriteerit. Toki maakohtaiset tulonsiirrot ovat suurempia, sillä jotkut maat tarvitsevat niitä ja jotkut eivät. Mutta budjetin pitäisi olla tuota luokkaa, jotta sillä olisi jonkinlainen vaikutus.

Tässä mallissa tavoitteena oli, että järjestelmä pienentäisi bkt:n vaihtelujen keskihajontaa 40 prosentilla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti