Uutiset

Intia syyttää Pakistania terrori-iskusta Kashmirissa, Pakistan vetoaa YK:n apuun

Pakistanin pääministeri toivoi yhteistyötä ja varoitti sodan seurauksista televisiopuheessa.
Intian armeijan Kanwal Jeet Singh Dhillon (oik.) syytti Pakistania Intiassa tapahtuneen terrori-iskun suunnittelusta. Kuva: FAROOQ KHAN

Intian ja Pakistanin välit jatkavat kiristymistä Kahsmirissa viime viikolla tapahtuneen terrori-iskun jäljiltä.

Intian armeijan kenraaliluutnantti Kanwal Jeet Singh Dhillon on syyttänyt Pakistania ja varsinkin sen tiedustelupalvelu ISIä iskun järjestämisestä. Yli 40 intialaisten puolisotilaallisten joukkojen edustajaa kuoli pommi-iskussa.

Vastuun teosta on ottanut pakistanilainen terroristijärjestö Jaish-e-Mohammad (JeM).

Toimittajille kashmirilaisessa Srinagarin kaupungissa puhunut Dhillon ei tarjonnut todisteita väitteittensä tueksi. Hän vetosi kesken olevaan tutkintaan.

– JeM on Pakistanin armeija ja ISIn luomus. Hyökkäyksen suunnittelivat Pakistan, ISI ja JeM, hän totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pakistanin pääministeri vetosi yhteistyön puolesta…

Naapurimaiden suhteet ovat kiristyneet terroriteon seurauksena. Intian pääministeri Narendra Modi on luvannut vastaavansa pommi-iskuun määrätietoisesti.

Pakistanin pääministeri Imran Khan ja ulkoministeri Shah Mahmood Qureshi ovat puolestaan vedonneet vakauden säilyttämisen ja yhteistyön puolesta.

Televisiossa puhunut Khan vannoo, että Pakistan on valmis työskentelemään Intian kanssa pommi-iskun suunnittelijoiden löytämiseksi ja tuomitsemiseksi.

– Jos teillä on uskottavia todisteita, että pakistanilaisia osallistui iskun suunnitteluun, esittäkää ne meille. Vakuutan, että ryhdymme toimiin, Khan sanoi.

Ulkoministeri Qureshi puolestaan vetosi YK:n pääsihteeri Antonio Guterresiin jännitteiden lieventämiseksi.

– Pakistanin syyttäminen ennen asian tutkimista on mieletöntä, hän totesi kirjeessään Guterresille.

… ja varoitteli sodan vaarasta

Intia ja Pakistan ovat kiistelleet Kashmirin alueen hallinnasta alkaen maiden itsenäistymisestä vuonna 1947. Maat hallitsevat aluetta puoliksi, mutta molemmat ovat vaatineet sitä kokonaan itselleen.

Maat ovat käyneet keskenään kolme sotaa, joista kaksi Kashmirin hallinnasta. Ne ovat myös käyneet pienempiä rajakahakoita. YK valvoo raja-aluetta.

Pakistan on kiistänyt Intian syytökset iskun suunnittelusta ja JeMin suojelusta. Imran Khan kuitenkin sanoi, ettei Pakistan tarvittaessa pelkää vastata mahdolliseen hyökkäykseen.

– Jos hyökkäätte millään tavalla Pakistania vastaan, Pakistanin ei vain harkitse kostavansa vaan Pakistan tulee kostamaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic