Uutiset

Intialaisilta uhkaa loppua puhdas vesi

Jo noin 100 miljoonaa ihmistä on maassa kansallisen vesikriisin kourissa. Jopa 21 kaupunki voi jäädä ilman pohjavettä ensi vuonna.
Intialainen mies juo vettä kuumana iltapäivänä Delhissä 11. kesäkuuta. Joissakin paikoin Delhiä lämpötila nousi 48 celsiusasteeseen, mikä on lämpöennätys pääkaupungissa. Kuva: STR
Intialainen mies juo vettä kuumana iltapäivänä Delhissä 11. kesäkuuta. Joissakin paikoin Delhiä lämpötila nousi 48 celsiusasteeseen, mikä on lämpöennätys pääkaupungissa. Kuva: STR

Maailman toiseksi väkirikkaimmalta valtiolta Intialta on loppumassa puhdas vesi.

Noin 100 miljoonaa ihmistä on kansallisen vesikriisin kourissa, kertoo uutiskanava CNN. Ensi vuonna ilman pohjavettä on jäämässä jopa 21 suurta kaupunkia, kertoo hallituksen johtaman ajatushautomon NITI Aayogin raportti viime vuodelta.

Viikkoja myöhässä olevat monsuunisateet ovat vasta saapuneet joillekin alueille. Tämän vuoden helleaalto on surmannut jo ainakin 137 ihmistä.

Jo vuosia asteittain niukentunut pohjavesi täyttää noin 40 prosenttia maan vesitarpeesta. Myös muut vesilähteet ovat kuivumassa. Lähes kaksi kolmasosaa Intian juomavesialtaista on normaalien tasojensa alapuolella, kertoi maan keskusvesikomissio kesäkuussa.

Katastrofi totta jo Chennaissa

Pääministeri Narendra Modi perusti hiljattain vesivoimaministeriön huolehtimaan veden saannista kansalaisille. Hän toisti vaalikampanjassaan antamansa lupauksen, että vuoteen 2024 mennessä kaikissa maalaiskodeissa on vesijohtovesi.

Monet pelkäävät, että se ei riitä. YK:n ihmisoikeusraportin mukaan maailma on lähenemässä ”ilmastoerottelua”, missä vain rikkailla on mahdollisuus perusresursseihin kun maailma kohtaa kuivuuskausia, nälkää ja helleaaltoja.

Joihinkin osiin Intiaa katastrofi on jo osunut. Intian kuudenneksi suurinta kaupunkia Chennaita varten rakennetut neljä juomavesiallasta ovat jo lähes kuivia.

Sadattuhannet kaupungin asukkaat jonottavat joka päivä juomavettä hallituksen tuomien tankkiautojen luona. Koulut ja sairaalat taistelevat vesipulan keskellä. Ihmiset joutuvat pesemään ruokailuvälineensä samassa likaisessa vedessä kun muutama pullo puhdasta vettä on varattu ruoanlaittoon.

Tämä viittaa Intian tulevaisuuteen vesikriisin laajetessa. Jo 600 miljoonaa intialaista on akuutin vesikriisin kourissa. 200 000 kuolee joka vuosi riittämättömän tai saastuneen veden takia, kertoi NITI Aayog raportissaan.

Vesikriisiin liittyvät muut ongelmat: epävarmuus ruoasta, helleaaltojen aiheuttamat vaarat, puutteellisen puhtaanapidon aiheuttamat sairaudet ja alueelliset konfliktit vesipulan takia.

 

Oikaisu 28.6.2019: Intia on maailman toiseksi väkirikkain valtio. Uutisessa väitettiin sen olevan maailman väkirikkan valtio.

Uusimmat

Fingerpori

comic