Uutiset

Intian hävittäjät iskivät terroristileiriin Pakistanin puolelle – Pakistan vannoi kostoa

Intialaiset "syöttivät" makeisia pääministeri Naredra Modin kuvalle juhliessaan Intian ilmavoimien iskua Pakistanin puolelle. Kuva: JAIPAL SINGH

Jännitteet Intian ja Pakistanin välillä ovat pahemmat kuin vuosikausiin.

Intian ilmavoimien hävittäjät tekivät ilmaiskun Pakistanin maaperälle varhain tiistaina. 12 ranskalaisvalmisteisen Mirage 2000 -hävittäjän kohteena oli kylä koillisessa Pakistanissa lähellä Balakotin kaupunkia.

Intian mukaan ilmaiskussa tuhottiin ääri-islamilaisen Jaish-e- Mohammed -järjestön harjoitusleiri.

Intian mukaan kyseinen järjestö teki itsemurhaiskun Pulwamaan, Intian hallitsemalle Kashmirin alueelle vajaat kaksi viikkoa sitten. Pommi-iskussa kuoli 40 intialaista sotilasta.

Balakot sijaitsee noin 50 kilometrin päässä tulitaukolinjasta Kashmirissa.

Kaksi sotaa Kashmirissa

Himalajalla sijaitseva Kashmir on ruutitynnyri. Intia ja Pakistan ovat käyneet kolme sotaa sen jälkeen, kun Britannian siirtomaavalta päättyi alueella vuonna 1947. Kahden sodan sytytyslankana oli kiista Kashmirin omistuksesta.

Intian mukaan jopa 300 terroristia kuoli tiistain ilmaiskussa. Kyläläisten mukaan vain yksi ihminen haavoittui.

Pakistan sanoi, että sen ilmavoimat ajoivat Intian koneet tiehensä ja että intialaishävittäjät pudottivat sitten lastinsa asumattomalle metsäalueelle.

Reutersille nimettöminä puheiden kyläläisten mukaan alueella on madrasa eli uskonnollinen koulu, jota pyörittää Jaish-e-Mohammed.

Edellinen ilmaisku vuonna 1971

Intian mukaan sillä oli tiedustelutietoa, että Jaish-e- Mohammed suunnitteli uusia terrori-iskuja Intiaan.

Ilmaisku oli Intian ensimmäinen Pakistanin maaperälle sitten vuoden 1971, jolloin ydinaseita omistavat naapurukset sotivat viimeisen kerran.

Pakistan tuomitsi Intian iskun ja sanoi vastaavansa siihen sopivaksi katsomanaan aikana.

Pakistan kieltää suojelevansa al-Qaidaan sidoksissa olevaa Jaish-e- Mohammed -järjestöä, joka on ollut YK:n terroristi-järjestöjen listalle vuodesta 2001.

Joulukuussa 2001 Jaishin militantit tekivät yhdessä toisen pakistanilaisen äärijärjestön, Lashkar-e-Taiban, kanssa iskun Intian parlamenttiin. Neljännen sodan syttyminen Intian ja Pakistanin välille oli tuolloin hiuskarvan varassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic