Uutiset

Irakilainen Methaq näki kotimaassaan, kun homo tapettiin – Suomi tarkoittaa turvaa ja Pride "upeaa tapahtumaa"

Kiasman kahvilaan saapuu neljä hieman väsyneen näköistä nuorta miestä. Rauman vastaanottokeskuksessa asuvat Saijjad,23, Hussein, 20,ja Zibar,28, sekä Helsingissä asuva Methaq, 21, juhlivat Pride-viikkoa.

-Ei tanssimista, vaan pelkkää juomista ja syömistä, miehet kertovat nauraen tulkin välityksellä ja näyttävät kuvaa juhlapöydästä, jota koristavat Ouzo-pullo ja oluttölkit.

Kolme vuotta Suomessa asuneille turvapaikanhakijoille pelkästään elämä Suomessa on syy juhlaan.

Irakissa elämä homoseksuaalina oli karua. Kotimaassa homous on tabu ja syy tappaa. Siksi miehet istuvat nyt Kiasman kahvilan pöydässä ja kertovat elämästään seksuaalivähemmistöön kuuluvana Irakissa.

Uskonto ja perinteet

-Islam kieltää homoseksuaalisuuden, mutta negatiivinen suhtautuminen johtuu myös klaaniperinteistä, sanoo Etelä-Irakista Nasiryaasin kaupungista kotoisin oleva Zibar.

Zibar kertoo, että hänen kotiseudullaan suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on vielä ankarampaa kuin muualla vanhoillisen kulttuurin vuoksi.

Vanhemmiltaan Zibarin ei tosin tarvitse enää piilotella, sillä he kuolivat Irakin sodassa. Epävakaa poliittinen tilanne ja väkivaltaisuudet jatkuvat edelleen.

Zibar esiintyy sukuniemellään, sillä hänen etunimensä on niin harvinainen, että joku kotipuolessa voisi tunnistaa hänet jutusta. Muut miehet esiintyvät pyynnöstään etunimellä.

Vaikka he asuvat nyt Suomessa, mahdollinen palautus Irakiin ja tieto seksuaalisen suuntautumisen kantautumisesta sukulaisten korviin pelottaa heitä.

Homous on syy tappaa

Hussein, Saijjad ja Methaq ovat kotoisin pääkaupunki Bagdadista, joka on muuta maata vapaamielisempi. Avoimesti ei sielläkään suhtauduta seksuaalivähemmistöihin.

-Minun vanhempani varmasti epäilivät minun olevan homo, mutta asiasta ei koskaan puhuttu, sanoo Methaq.

Myös Bagdadissa homoseksuaalien elämä oli piilottelua ja pelkäämistä.

-Kaikki piti tehdä salassa, koska homoseksuaalisuus on syy tappaa. Näin, kun homoseksuaali tapettiin edessäni, Methaq sanoo kiihtyneesti.

Pitkät hiukset merkki homoudesta

Miehet muistuttavat, että homoseksuaaleja ei pelkästään tapeta, vaan usein myös kidutetaan.

-Homot nähdään saastaisina ja homoseksuaalisuus loukkauksena islamille, Methaq kertoo.

Hän näyttää puhelimestaan kuvaa viime vuonna tapetusta malli-näyttelijä Karar Nushista.

Nushi kidnapattiin ja kidutettiin kuoliaaksi. Syynä oli ilmeisesti vanhoilliseen Irakiin sopimaton ulkonäkö: vaaleat pitkät hiukset sekä feminiininen ja muodikas tyyli.

-Ei hän edes ollut homo, mutta irakilaisille pelkästään miehen pitkä tukka on merkki homoudesta, Methaq sanoo.

Kukaan miehistä ei ole uskonnollinen.

-En halua islamia tai mitään muutakaan uskontoa, joka rajoittaisi elämääni.

Suomessa valtio suojelee

Miehet tiesivät, että elämä Suomessa ja Euroopassa olisi vapaampaa kuin Irakissa.

-Silti yllätyin, kun tajusin, että Suomessa on seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta taistelevia järjestöjä, kuten Seta. Oli myös yllätys, että Suomi on valtio, joka suojelee seksuaalivähemmistöjä, Zibar sanoo.

Saijad kertoo päätelleensä Suomen olevan hyvä maa, koska täällä eläimiäkin kohdellaan hyvin.

-Jos eläinten oikeuksia kunnioitetaan, silloin kunnioitetaan myös ihmisoikeuksia, hän sanoo.

Miehet saapuivat monen muun irakilaisen tapaan Eurooppaan Turkin kautta. Zibar matkusti Turkista Kreikkaan, sieltä Makedoniaan ja Sveitsin kautta Pohjois-Eurooppaan. Osa tuli Serbian ja Unkarin kautta.

Huonoja kokemuksia

Seksuaalisesta suuntautumisesta johtuva vaino.

Sen ja Irakin epävakaan tilanteen miehet ovat ilmoittaneet maahanmuuttovirastolle syiksi, miksi he haluavat jäädä Suomeen.

Helppoa se ei kuitenkaan ole.

Hussein näyttää puhelimistaan tiedostoa, joka on otsikoitu nimellä ”todistus homoseksuaalisuudesta”. Miehet ovat pyytäneet Setan edustajilta ja suomalaisilta tutuiltaan lausuntoja, joiden avulla he toivovat pystyvänsä todistamaan seksuaalisen suuntautumisensa.

Vaikka miehet nauttivat vapaudestaan Suomessa, he ovat joutuneet kohtaamaan syrjintää muiden irakilaisten taholta esimerkiksi vastaanottokeskuksessa.

Ongelmia on ollut myös tulkkien kanssa.

-Minulla oli kerran tulkkina irakilainen nainen, joka suhtautui minuun avoimen halveksivasti. Hän ei halunnut tulkata kaikkea kertomaani. Lisäksi hän tulkkasi tahallaan väärin, kun kerroin maahanmuuttoviraston kuulemisessa, että enoni antoi minulle 6 000 euroa Euroopan-matkaani varten. Hän sanoi, että olin saanut 60 000 euroa, Zibar sanoo.

Palautus Irakiin hengenvaarallista

Suomalaisten kanssa tutustumista on hidastanut toistaiseksi puutteellinen kielitaito.

Homoseksuaaleille tarkoitettuihin yökerhoihin he eivät aina pääse, sillä vastaanottokeskuksen henkilökortti ei käy virallisesta henkilöllisyystodistuksesta kaikissa paikoissa.

Pride-kulkueeseen ovat kuitenkin tervetulleita kaikki. Pridea miehet kuvailevat ”upeaksi tapahtumaksi”.

Ensi viikolla edessä on paluu arkeen. Silloin Methaq odottaa kuulevansa, onko hänelle myönnetty turvapaikka.

Hän toivoo uutisten olevan hyviä.

-Irakiin palauttaminen ei tarkoita pelkästään vapauden menettämistä, vaan myös hengenvaaraa, hän sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic