Uutiset

Irakilainen passidelegaatio ei tullutkaan, kuten piti – sisäministeriö odottaa delegaatiota yhä, viisumikin umpeutuu

Irakilaisen passidelegaation saapuminen Suomeen on viivästynyt, kerrotaan sisäministeriöstä. Delegaation piti saapua Suomeen jo syyskuussa. Viisumi umpeutuu sunnuntaina, eikä uutta aikaa ei ole vahvistettu.
Irakilainen passidelegaatio on myöhästynyt suunnitellusta aikataulustaan. Passidelegaatio auttaisi työllistyneitä mutta passittomia turvapaikanhakijoita saamaan työperäisen oleskeluluvan.

Irakilainen delegaatio passikoneineen ei ole ilmestynyt Suomeen odotetussa ajassa.

Ryhmän piti tulla jo syyskuun aikana Suomeen jakamaan passeja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille mutta työllistyneille irakilaisille turvapaikanhakijoille, joilta puuttuu kotimaansa passi työperäisen oleskeluluvan hakemiseksi Suomesta.

– Delegaatiolle myönnetty viisumi umpeutuu sunnuntaina. Heille täytyy tehdä uusi viisumin myöntö sitten, kun he ovat tulossa, kertoo neuvotteleva virkamies Kalle Kekomäki sisäministeriön kansainvälisestä yksiköstä Lännen Medialle.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi 12. syyskuuta mediatilaisuudessa delegaation tulevan Suomeen vielä syyskuun aikana. Hänen mukaansa on joitakin satoja turvapaikanhakijoina Suomeen tulleita, jotka voisivat tätä kautta saada passin ja työperäisen oleskeluluvan.

Passidelegaatio ei kuitenkaan ole Suomeen tähän päivään mennessä tullut, eikä sen tulopäivästä ole tarkkaa tietoa. Asiaa on hoitanut Irakin suurlähetystö, joka on raportoinut tuoreimmista käänteistä sisäministeriön virkamiehille.

Delegaation pitäisi olla yhä tulossa

Sisäministeriö kuitenkin edelleen odottaa passidelegaation saapuvan. Irakin suurlähetystön mukaan delegaatio on edelleen valmisteilla. Tarkkaa syytä viivästymiseen ei tiedetä.

– Irakissa on ollut vaikeuksia saada delegaatiota liikkeelle. Hallitus on ollut sekavassa tilassa. Ehkä siellä ei ole osattu määritellä tarvetta Suomeen tulolle, sanoo Kekomäki.

Delegaatioon osallistuvat henkilöt ovat kuitenkin Suomen viranomaisten tiedossa viisumiprosessin kautta. Uutta Suomeen tulopäivää ei tiedetä, ja viisumin hakukin täytyy uusia. Se voi kestää jopa pari viikkoa sitten, kun delegaatio päättää suunnitella lähtöä.

Ikävä huhu passidelegaatiosta liikkeellä

Eri puolilla on liikkunut sisäministeriön kannalta ikäviä huhuja, että passia hakevat palautettaisiin Irakiin. Kekomäki ei tiedä, mistä huhut ovat lähteneet.

Hänen mukaansa delegaation tarkoituksena on helpottaa Suomeen jäämistä laillisesti työluvalla.

Kansalaisjärjestöjen tietojen mukaan delegaatiolle olisi tarvetta, sillä monet irakilaiset olisivat halukkaita hankkimaan passin ja jatkamaan työskentelyä sekä elämäänsä Suomessa, vaikka turvapaikkahakemusta ei ole hyväksytty.

Samaan aikaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautukset Irakiin ovat jatkuneet, joskaan eivät täysin ongelmitta. Joidenkin palautus onnistuu, toisten taas ei.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti