Uutiset

Irakin mielenosoituksissa kuollut jo yli 30, pääministeri aneli lisää aikaa uudistuksiin

Mielenosoituksien syynä ovat työttömyys, korruptio ja surkeat julkiset palvelut. Kuva: EPA

Irakissa ainakin 31 ihmistä on saanut surmansa ja toista tuhatta haavoittunut viime päivien mielenosoituksissa, kertovat viranomaiset. Mielenosoituksien syynä ovat työttömyys, korruptio ja surkeat julkiset palvelut.

Irakin pääministeri Adil Abdul-Mahdi puolusti televisiopuheessaan varhain tänään hallituksen saavutuksia ja lupasi avustuksia heikoimmassa asemassa oleville perheille. Pääministeri aneli myös lisää aikaa viime vuonna luvattujen uudistusten toteuttamiseen.

Vain tunteja ennen pääministerin puhetta öljy- ja teollisuusministeriön ulkopuolella Bagdadissa velloi vihainen väkijoukko, joka uhosi marssivansa pääkaupungin kuuluisalle Tahririn aukiolle saakka.

–  Emme lopeta, ennen kuin hallitus kaatuu. Minulla ei ole muuta kuin 250 dinaaria (vajaat 20 senttiä) taskussani. Hallituksen virkamiehillä kyllä on miljoonia, valitti Ali, 22, joka kertoi olevansa työtön yliopistotutkinnostaan huolimatta.

Toinen mielenosoittaja, Abu Jafaar, ei ymmärtänyt poliisin kovia otteita.

–  Miksi poliisit ampuvat samanlaisia irakilaisia kuin mitä he itsekin ovat? Hekin kärsivät: heidän pitäisi auttaa ja suojella meitä, Jafaat perusteli.

Pääministerin mukaan poliisit ovat toimineet ”kansainvälisten normien mukaisesti” mielenosoittajia taltuttaessaan.

Irak on Transparency International -järjestön mukaan maailman 12:nneksi korruptoitunein maa.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic