Uutiset

Iran aloitti ydinsopimuksesta lipsumisen – aikoo vähentää sitoumuksia kahden kuukauden välein

Sopimuksen muihin osapuoliin lukeutuvat EU, Ranska, Saksa ja Britannia vetosivat Irania kumoamaan päätöksensä.
Iran lakkaa noudattamasta vuoden 2015 ydinsopimuksessa ilmoitettuja rajoja uraanin rikastamiselle, kertoivat maan hallinnon tiedottaja Ali Rabiei ja apulaisulkoministeri Abbas Araghchi medialle sunnuntaina. Kuva: HO HANDOUT
Iran lakkaa noudattamasta vuoden 2015 ydinsopimuksessa ilmoitettuja rajoja uraanin rikastamiselle, kertoivat maan hallinnon tiedottaja Ali Rabiei ja apulaisulkoministeri Abbas Araghchi medialle sunnuntaina. Kuva: HO HANDOUT

Iran on alkanut tuottaa rikastettua uraania, joka ylittää vuoden 2015 ydinsopimuksessa sallitun rajan. Maa ilmoitti sunnuntaina, että se on alkanut väkevöittää uraania yli sopimuksessa sovitun 3,67 prosentin rajan.

Lisäksi maa kertoi, että se tulisi luopumaan osasta sopimuksen rajoituksia aina 60 päivän välein, kertoo BBC.

Iran oli ilmoittanut sopimuksen hylkäämisestä jo toukokuussa. Silloin tuli kuluneeksi vuosi siitä, että presidentti Donald Trump ilmoitti vetävänsä Yhdysvallat yksipuolisesti pois sopimuksesta. Sen jälkeen maa on kohdistanut tiukentuvia pakotteita Irania vastaan.

Aiemmin Iranin viranomaiset kertoivat, että maa alkaisi tuottaa noin viisiprosenttiseksi rikastettua uraania, jota se käyttää ydinvoimalassaan Bushehrissa.

Toinen voimala Teheranissa käyttää puolestaan 20-prosenttiseksi väkevöitettyä uraania, mutta tuoreen lausunnon mukaan maa ei tarvitse uutta polttoainetta sitä varten.

Muut osapuolet tuomitsivat teon

Iranin ydinsopimus solmittiin vuonna 2015 YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden sekä Iranin, EU:n ja Saksan kesken.

Sopimuksen muut osapuolet ovat tuominneet Iranin toimen. Esimerkiksi EU, Ranska, Saksa ja Britannia vetosivat Irania kumoamaan päätöksensä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskusteli asiasta Iranin presidentti Hassan Rouhanin kanssa päivää aiemmin.

– Presidentti toisti syvän huolensa vuoden 2015 ydinsopimuksen uudesta heikennyksestä ja sen väistämättömistä seurauksista, Macronin hallinnon tiedote kertoi.

Britannian ulkoministeriön tiedottaja kertoi maansa osalta vastaavasta lausunnosta.

– Britannia on yhä täysin sitoutunut sopimukseen. Iranin tulee välittömästi lopettaa ja perua kaikki toimet, jotka rikkovat sen sitoumuksia.

Iran on toistuvasti kiistänyt aikovansa tuottaa ydinaseen. Se vaatisi 90-prosenttiseksi rikastettua uraania.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti