Uutiset

Iran kiisti olevansa Saudi-Arabian öljynjalostamoihin tehtyjen iskujen takana

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi olevansa valmis vastatoimiin riippuen siitä, mitä Saudi-Arabia tahtoo. Trump sanoi tietävänsä syyllisen.
Nasan satelliittikuvassa näkyy, miten savu nousee hyökkäysten kohteeksi joutuneista öljynjalostamoista Saudi-Arabiassa lauantaina. Kuva: NASA WORLDVIEW HANDOUT
Nasan satelliittikuvassa näkyy, miten savu nousee hyökkäysten kohteeksi joutuneista öljynjalostamoista Saudi-Arabiassa lauantaina. Kuva: NASA WORLDVIEW HANDOUT

Iran ilmoitti maanantaina, että syytökset sen osuudesta Saudi-Arabiaan lauantaina tehtyyn hyökkäykseen öljynjalostamoihin ovat ”perättömiä” ja niitä on ”mahdoton hyväksyä”, kertoi maan televisio. Aiemmin yhdysvaltalainen viranomainen oli syyttänyt hyökkäyksistä Irania.

– Nämä syytökset tuomitaan mahdottomiksi hyväksyä ja täysin perättömiksi, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Abbas Mousavi valtiollisessa televisiossa.

Aiemmin Jemenin huthi-kapinalliset olivat ottaneet vastuu iskuista.

Yhdysvallat on julkaissut satelliittikuvia ja sanonut tiedustelutietojen tukevan sen väitteitä, että Iran oli hyökkäyksen takana.

Hyökkäys sinne tuli Iranin suunnalta ilmeisesti risteilyohjuksia käyttäen, sanoi johtava Yhdysvaltain virkailija Reutersille. Eräs virkailija kertoi kohteisiin osuneen 19 iskua ja että hyökkäykset tulivat lännestä ja koillisesta, eivät etelästä, missä päin Jemen sijaitsee.

New York Timesin haastatteleman virkailijan mukaan hyökkäyksessä oli käytetty sekä drooneja että risteilyohjuksia.

Öljyn hinta nousi nopeasti

Öljyn hinta nousi maanantaina odotetusti kohoten suurimman prosenttinousun päivän sisällä sitten Persianlahden sodan vuonna 1991. Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin hyökättiin lauantaina, mikä johti noin viiden prosentin leikkaukseen maailman öljyn tuotannosta.

Brent-öljyn tynnyrihinta nousi hetkeksi 19,5 prosenttia liki 72 dollariin tynnyriltä ennen kuin hinta lähti laskuun.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä ja ilmahyökkäys valtion omistaman Saudi Aramcon öljynjalostuslaitoksiin Abqaiqissa ja Khuraisissa leikkasivat öljyntuotantoa 5,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä, mikä on yli puolet koko maan tuotannosta. Yhtiö ei ole ilmoittanut, milloin se pystyy taas toimittamaan normaalin määrän öljyä.

Saudi Aramcon öljyntuotannon paluu normaaliin tasoon ”voi kestää kuukausia”, kertoivat kaksi Reutersin lähdettä maanantaina.

Öljynvienti jatkuu silti normaalina

Saudi-Arabian öljynvienti jatkuu normaalina tällä viikolla, sillä kuningaskunnalla on laajat öljyvarastot, kertoi teollisuuslähde Reutersille sunnuntaina.

– Sitä miten Yhdysvallat ja Saudi-Arabia toimivat tilanteessa, seurataan tarkoin, sanoi Margaret Yang, markkina-analyytikko CMC Marketsista Singaporesta Reutersille.

– Mikäli korkeammat öljyn hinnat pysyvät, Aasian öljyriippuvaiset taloudet kuten Kiina, Japani, Intia, Etelä-Korea ja Filippiinit alkavat tuntea kivun korkeampina energia- ja raaka-aineiden hintoina, hän lisäsi.

Trump: Tiedämme syyllisen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi hyväksyneensä öljyn laskemisen markkinoille Yhdysvaltain strategisista varmuusvarastoista.

Trump sanoi Yhdysvaltain olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn hyökkäykseen. Trump sanoi Twitterissä tietävänsä, mikä taho oli hyökkäyksen takana, mutta ilmoitti odottavansa, miten Saudi-Arabia haluaa edetä asiassa.

”Saudi-Arabian öljyntuotantoa vastaan hyökättiin. Meillä on syytä uskoa, kuka on syyllinen. Olemme valmiina vastaamaan, mutta me odotamme, että kuulemme kuningaskunnalta, kenen he uskovat tehneen tämän hyökkäyksen, ja millä ehdoilla jatkaisimme!”

Saudi-Arabia ei ole kertonut hyökkäysten yksityiskohdista, mutta uhreja siitä ei tullut.

Abqaiq on maailman suurin öljynjalostuslaitos.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti