Uutiset

Iran kipuilee ydinasesopimuksen kanssa – suhteet Ranskaan tuuliajolla, Reutersin mukaan Ranska rajoittaa diplomaattien matkustamista maahan

Uskonnollinen johtaja: "Ydinsopimus on keino, ei päämäärä, ja jos tulemme loppupäätelmään, että se ei palvele kansallista etua, voimme hylätä sen".
Iranin ylin hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei puhumassa tapaamisessa Iranin presidentti Hassan Ruhanin kanssa Teheranissa Iranissa.

Ranskan ja Iranin suhteisiin on tullut särö. Ranska on kehottanut diplomaatteja ja ulkoministeriön virkamiehiä siirtämään toistaiseksi kaikkia paitsi välttämättömiä matkoja Iraniin. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan syynä ovat paljastunut suunnitelma pommi-iskusta sekä Iranin tiukentuva suhtautuminen Ranskaan. Reutersin tiedot pohjaavat sisäiseen muistioon.

Suhteiden jännittymisellä voi olla laajempia vaikutuksia Iranille. Ranska on ollut yksi vahvimpia Iranin ydinsopimuksen tukijoita ja yrittänyt saada sen toimimaan vielä senkin jälkeen, kun Yhdysvallat irtaantui sopimuksesta toukokuussa.

Iranin hengellinen johtaja kääntyi ydinsopimusta vastaan

Iranin ylin hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei sanoi, että Iran voi hylätä ydinsopimuksen Yhdysvaltojen vetäydyttyä sopimuksesta, jos se ei palvele Iranin etuja.

– Ydinsopimus on keino, ei päämäärä, ja jos tulemme loppupäätelmään, että se ei palvele kansallista etua, voimme hylätä sen, Khamenein kerrotaan sanoneen hänen virallisten verkkosivujensa mukaan.

Iranin tulisi hänen mukaansa ”luopua toivosta” Euroopan suhteen, joka on yrittänyt pelastaa sopimuksen.

Kuun puolivälissä Khamenei kielsi neuvottelut USA:n kanssa.

Ranska ei ole virallisesti kommentoinut asiaa

Ranskan ulkoministeriö kieltäytyi kommentoimasta muistiota tai sitä, onko suurlähetystön henkilökuntaa ja heidän perheitään kehotettu palaamaan kotimaahan.

Iranin ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona, että Iranin tulisi olla valppaana maiden suhteisiin vaikuttavien ”vihollisten” varalta.

– Iranin ja Euroopan, erityisesti Iranin ja Ranskan suhteilla on vihollisia, ja meidän tulisi pysyä valppaana heidän toimilleen, sanoi Bahram Qasemi uutistoimisto IRNAn mukaan.

Hän on myös sanonut, että matkustusrajoitus ei pidä paikkaansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti