Uutiset

Iranin korkein johtaja puolusti saarnassaan vallankumouskaartia ja kehui Iranin antamaa läimäytystä Yhdysvalloille

Ajatollah Ali Khamenei johti perjantairukousta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012. Khamenei puhui Mosalla-moskeijasta Iranin pääkaupungissa Teheranissa.
Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei johti perjantairukousta ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen Iranin pääkaupungissa Teheranissa viikonloppuna. Kuva: IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT
Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei johti perjantairukousta ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen Iranin pääkaupungissa Teheranissa viikonloppuna. Kuva: IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT

Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei saarnasi perjantairukouksessa tuhansille iranilaisille maan pääkaupungissa Teheranissa ensimmäistä kertaa liki kahdeksaan vuoteen. Edellisen kerran Khamenei johti perjantairukousta vuonna 2012.

Puheessaan Khamenei puolusti Iranin vallankumouskaartia, joka ampui viime viikolla alas ukrainalaisen matkustajakoneen. Iranin mukaan kyseessä oli vahinko, mutta tapaus on herättänyt suuttumusta. Khamenei vetosi kuulijoihinsa perjantaina sanomalla, että Iranin vallankumouskaarti ylläpitää yhä Iranin turvallisuutta.

Kuten viime päivien mielenosoituksissa, myös perjantaina saarnaa kuunnellut yleisö huusi ”kuolemaa Amerikalle”.

– Vastustuksen on jatkuttava, kunnes alue on täysin vapautettu vihollisen tyranniasta, Khamenei sanoi.

Lausunnollaan hän viittasi Yhdysvaltoihin ja toisti Iranin esittämää vaatimusta siitä, että Yhdysvaltojen joukkojen on poistuttava sekä naapurimaa Irakista että myös muualta Lähi-idästä.

Jännitteet kiihtyivät tammikuussa

Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta vuonna 2018 ja on sen jälkeen asettanut Iranille tuntuvia pakotteita. Ne ovat ajaneet Iranin talouden ahdinkoon ja samalla johtaneet Iranin ja Yhdysvaltojen välien kiristymiseen.

Tammikuussa jännitteet maiden välillä kasvoivat huomattavasti, kun Yhdysvallat teki ilmaiskun Irakin pääkaupunkiin Bagdadiin ja surmasi iranilaisen kenraalin ja Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajana toimineen Qassim Suleimanin.

Iran vastasi tekoon muutamaa päivää myöhemmin tekemällä ohjusiskuja kahteen Yhdysvaltalaisten käyttämään sotilastukikohtaan Irakissa. Hyökkäyksessä ei ollut kuolonuhreja, mutta Yhdysvallat myönsi torstaina 11 sotilaan saaneen hoitoa iskujen jälkeen.

Khamenei kiitti perjantaina Jumalaa siitä ”tosiseikasta, että Iranilla on voimaa antaa sellainen läimäytys supervalloille”.

Hän kutsui yhdysvaltalaisjoukkojen tekoa terrorismiksi ja nimitti Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkoja ”humanitaariseksi järjestöksi”, joka suojelee ihmisiä eri puolilla aluetta.

– He ovat taistelijoita ilman rajoja, Khamenei sanoi.

Salailu suututti kotimaissa ja ulkomailla

Viime keskiviikkona Teheranissa tapahtui vakava lentoturma, kun ukrainalainen matkustajakone syöksyi alas vain hieman Iranin tekemien ohjusiskujen jälkeen. Iran väitti onnettomuuden syyksi teknistä vikaa, kunnes muutamaa päivää myöhemmin myönsi, että sen armeijan ampui alas matkustajakoneen – Iranin mukaan vahingossa.

Kesti useita päiviä ennen kuin Iran myönsi osallisuutensa lentoturmaan. Salailu sai aikaan suuttumusta ja mielenosoituksia eri puolilla maata ja aiheutti runsaasti arvostelua myös ulkomailla.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump osoitti persiaksi ja englanniksi kirjoitetuissa tviiteissään tukeaan mielenosoittajille. Tämä ei näyttänyt miellyttäneen Khameneita, joka sanoi perjantaina ”amerikkalaisten pellejen valehtelevan sanoessaan, että he ovat iranilaisten tukena”.

Hän vetosi kansalliseen yhtenäisyyteen ja sanoi, että Iranin viholliset, mikä yleensä viittaa Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin, ovat yrittäneet lentoturman avulla siirtää huomion pois Suleimanin taposta.

– Vihollisemme olivat yhtä onnellisia onnettomuudesta kuin me olimme surullisia, Khamenei sanoi BBC:n mukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic