Uutiset

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif vierailee Suomessa ensi viikolla – aiheena kahdenväliset suhteet ja ihmisoikeudet

Tapaamisissa esille nousevat muun muassa kahdenväliset suhteet, kansainväliset ja alueelliset kysymykset, ihmisoikeudet sekä Suomen EU-puheenjohtajakausi.
Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif saapuu vierailulle Suomeen ensi maanantaina. Kuva: PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT
Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif saapuu vierailulle Suomeen ensi maanantaina. Kuva: PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif saapuu vierailulle Suomeen ensi maanantaina 19. elokuuta. Vierailua isännöi ulkoministeri Pekka Haavisto. Zarif tapaa vierailunsa aikana myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin.

Vierailun aikana Zarifin tapaamisten keskustelunaiheina ovat muun muassa kahdenväliset suhteet, kansainväliset ja alueelliset kysymykset, ihmisoikeudet sekä Suomen EU-puheenjohtajakausi.

– Odotan mielenkiinnolla keskustelua Iranin ulkoministeri Zarifin kanssa. Jännitteet Persianlahdella heijastuvat koko maailmaan. Tässä tilanteessa dialogin ylläpitämisen tärkeys korostuu, kertoo Pekka Haavisto ulkoministeriön tiedotteessa.
Suomesta Zarif jatkaa matkaansa Ruotsiin ja Norjaan.

Hormuzinsalmen tilanne ja ydinsopimuskiista puhuttavat

Iranin ydinsopimuskiista ja Persianlahden ja Omaninlahden välissä kulkevan keskeisen kauppaväylän Hormuzinsalmen tilanne ovat olleet runsaasti esillä kesän aikana.

Yhdysvaltojen vetäytyminen Iranin ydinsopimuksesta on kiristänyt Iranin ja lännen välejä. Elokuun alussa Iranin sotilaat ottivat haltuunsa irakilaisen öljytankkerin.

Heinäkuussa Iran otti haltuunsa Britannian tankkerin, minkä jälkeen Britannian silloinen ulkoministeri Jeremy Hunt ehdotti, että Euroopan maiden liittouma alkaisi turvata laivaliikennettä Hormuzinsalmessa.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Lännen Medialle heinäkuussa, että Suomi joutuu punnitsemaan omaa kyvykkyyttään ja halukkuuttaan, mikäli Britannia pyytää sitä mukaan laivaliikennettä turvaavaan liittoumaan Lähi-itään (LM 25.7.2019).

Ulkoministeri Haavisto kertoi Lännen Medialle elokuun alussa, että hän vieraili kesän aikana Hormuzinsalmella ja tapasi matkallaan Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien johtavia tahoja.

– Siellä käytiin keskustelua Iranin tilanteesta, ja tuli hyvin selväksi, että nämä alueen maat ovat ensimmäisiä kohteita, jos sotatapahtumat lähtevät liikkeelle. Heillä oli pelko myös siitä, että Iran alkaa nyt kehittää tosissaan ydinohjelmaansa, Haavisto sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic