Uutiset

Iranin ulkoministeri Zarif aloitti neuvottelut Pekka Haaviston kanssa – "Dialogin ylläpitäminen on tärkeää", Haavisto sanoi ennakkoon

Aamupäivällä Zarif tapasi presidentti Niinistön Mäntyniemessä.
Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif (keskellä) on aloittanut neuvottelut Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vasemmalla) kanssa. Kuva: Arttu Laitala
Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif (keskellä) on aloittanut neuvottelut Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vasemmalla) kanssa. Kuva: Arttu Laitala

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif neuvottelee parhaillaan Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) kanssa. Aiemmin maanantaina aamupäivällä Zarif tapasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä.

Zarif vierailee Suomessa maanantaina ja tapaa vielä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.). Vierailua isännöi Haavisto.

Keskusteluaiheina ovat muun muassa kahdenväliset suhteet, kansainväliset ja alueelliset kysymykset, ihmisoikeudet sekä Suomen EU-puheenjohtajakausi.

– Odotan mielenkiinnolla keskustelua Iranin ulkoministeri Zarifin kanssa. Jännitteet Persianlahdella heijastuvat koko maailmaan. Tässä tilanteessa dialogin ylläpitämisen tärkeys korostuu, ulkoministeri Haavisto sanoi ennakkoon.

Zarif saapuu Suomeen hetkenä, jona koko maailma seuraa jännittyneenä Yhdysvaltojen ja Iranin tulehtuneita välejä. Hänen odotetaan kertovan Suomessa Iranin version ydinsopimuskiistasta.

Iranin ydinsopimuskiista ja Persianlahden ja Omaninlahden välissä kulkevan keskeisen kauppaväylän Hormuzinsalmen tilanne ovat olleet runsaasti esillä kesän aikana.

Yhdysvaltojen vetäytyminen Iranin ydinsopimuksesta on kiristänyt Iranin ja lännen välejä. Elokuun alussa Iranin sotilaat ottivat haltuunsa irakilaisen öljytankkerin.

Kiertänyt puolustamassa ydinsopimusta

Taitavana esiintyjänä ja puhujana tunnettua Zarifia kuvaillaan usein maansa ykkösdiplomaatiksi. Ennen uraansa ulkoministerinä Zarif toimi Iranin YK-suurlähettiläänä New Yorkissa.

Hän on kansainvälinen, väitellyt tohtoriksi kansainvälisestä oikeudesta Denverin yliopistossa Yhdysvalloissa ja puhuu sujuvaa englantia. Politiikan ulkopuolella Zarif on toiminut vierailijaprofessorina muun muassa Teheranin yliopistossa.

Kaiketi parhaiten Zarif tunnetaan länsimaissa Iranin ydinsopimuksen keulakuvana. Hän oli vahvasti mukana neuvottelemassa vuonna 2015 solmitusta sopimuksesta. Zarif on kiertänyt maailmalla puolustamassa ydinsopimusta ja puhunut sen hyötyjen puolesta myös kotimaassaan.

USA on asettanut tiukkoja pakotteita

Iranin ja Yhdysvaltojen välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump veti maansa Iranin ydinsopimuksesta. Yhdysvallat on asettanut Iranille tiukkoja pakotteita, joista viimeisimmät kohdistuivat suoraan ulkoministeri Zarifiin.

Se voi olla seurausta siitä, että Yhdysvaltojen vetäydyttyä sopimuksesta Zarif on matkustanut ahkerasti ulkomailla kertomassa Iranin näkemyksiä ja luomassa suhteita. On siis odotettavissa, että myös Suomessa Zarif tuo esille Iranin version tapahtumista.

Yhdysvaltoja Zarifin aktiviisuus ei ole miellyttänyt, ja hänelle hiljattain asetettujen pakotteiden tarkoituksena oli muun muassa rajoittaa tämän matkustamista ulkomaille.

Ulkoministeri Zarif jatkaa matkaansa Suomesta Ruotsiin sekä Norjaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic