Uutiset

Irlanti kaivaa ylös lasten jäännökset Tuamin joukkohaudasta – "kauhujen kammio" sijaitsi katolisessa lapsikodissa

Länsi-Irlannissa sijaitsevassa Tuamissa toimi katolisen kirkon ylläpitämä äiti- ja lapsikoti. Viime vuonna paikalta löytyi jopa satojen lapsien joukkohauta.

Irlanti on päättänyt kaivaa ylös jopa satojen lasten jäännökset joukkohaudasta Tuamissa Länsi-Irlannissa. Ruumiit yritetään tunnistaa, mikäli se on mahdollista.

Lapsille pidetään hautajaiset sen jälkeen.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Irish Times.

Joukkohauta sijaitsee entisen äiti- ja lapsikodin mailla. Laitosta, jonne naimattomat äidit tulivat synnyttämään, ylläpiti katolinen ranskalaislähtöinen Bon Secours -nunnajärjestö 1920–60-luvuilla.

Joukkohaudan löytyminen Tuamista viime vuonna järkytti Irlantia. Silloinen pääministeri Enda Kenny kutsui löytöä ”kauhujen kammioksi”.

Lapsia oli haudattu muun muassa käytöstä poistettuun jätevesisäiliöön. Lapset olivat iältään 35-viikkoisesta sikiöstä kolmivuotiaisiin lapsiin.

– Kaikki tehdään sen eteen, että kaikki lasten jäännökset etsitään ja kaivetaan esiin, Irlannin lapsiministeri Katherine Zappone kertoi tiedotustilaisuudessa tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Olen sitoutunut takaamaan sen, että kaikki tälle paikalle haudatut lapset saavat arvokkaat ja kunnioittavat hautajaiset.

Kaivaukset Tuamissa eivät kuitenkaan voi alkaa ennen kuin asiasta säädetään erillinen laki Irlannissa. Kaivausten odotetaan alkavan aikaisintaan ensi vuonna.

Lapsikodin mailla sijaitsee nykyään muun muassa asuinrakennuksia.

 

Äidit joutuivat jättämään lapsensa laitoksiin

Samanlaisia katolisen kirkon ylläpitämiä koteja oli Irlannissa paljon vielä 1900-luvulla. Arviolta kymmenettuhannet raskaana olevat naiset, mukaan lukien raiskausten uhrit, lähetettiin näihin laitoksiin synnyttämään.

Monet niistä toimivat myös orpokoteina. Naimattomat äidit joutuivat yleensä jättämään lapsensa laitoksiin.

Lapsikuolleisuus kirkon lapsikodeissa oli merkittävästi korkeampi kuin muualla Irlannissa tuohon aikaan. Kuolintodistusten mukaan lapset kuolivat muun muassa tuhkarokkoon, keuhkoputkentulehdukseen, tuberkuloosiin ja keuhkokuumeeseen.

Irlannissa useimpien kokemus kuitenkin on, että lapsia kohdeltiin kaltoin, koska he olivat syntyneet naimattomille äideille.

Katolisen kirkon vaikutusvalta on vähentynyt Irlannissa suuresti viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Siihen ovat johtaneet etenkin kirkon skandaalit pedofiilipapeista ja avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten pakko-adoptioista.

Irlannissa on tarkoitus julkistaa ensi vuonna laaja selvitys äiti- ja lapsikodeista.

 

Paavilta pyydetty avustusta kaivauksiin

Tuamin joukkohauta löytyi, kun vuonna 2014 paikallinen amatöörihistorioitsija Catherine Corless toi esiin, että verrattuna kuolintodistuksiin paikkakunnan hautausmaalta puuttuvat 796 lapsen haudat.

Irlanti käynnisti asiasta virallisen tutkinnan, joka johti viime vuonna kaivauksiin alueella.

Bon Secours -nunnajärjestö on tarjonnut vapaaehtoisesti rahallista tukea Tuamin kaivauksiin. Järjestö tarjoaa 2,5 miljoonan euron tukea. Kaivausten arvioitu hinta on 6–13 miljoonaa euroa.

Lapsiministeri Zappone pyysi merkittävää avustusta Tuamin kustannuksiin paavi Franciscukselta elokuussa, kun tämä vieraili Irlannissa. Paavi ei ole vielä vastannut pyyntöön.

Epäselvyyksiä virallisissa syntymä- ja kuolintilastoissa voivat selittää myös adoptiot ulkomaille, kirjoittaa Irish Times. Irlannin terveysviranomaisten mukaan esimerkiksi eräässä äiti- ja lapsikodissa Corkissa kuolemat vähentyivät dramaattisesti, kun vuonna 1950 maassa astui voimaan adoptiolaki.

Myös Tuamin äiti- ja lapsikoti osallistui lasten antamiseen adoptioon Yhdysvaltoihin.

 

Oikaisu 24.10. klo 15:24

Kaivausten hinnaksi on arvioitu 6-13 miljoonaa euroa. Lähteenä käytetyssä Reutersin uutisessa hinnaksi oli virheellisesti mainittu 6-13 miljardia euroa.

Uusimmat

Fingerpori

comic