Uutiset

Isän raskaus tuo esiin lainsäädännön ongelmat

Lännen Media kertoi lauantaina, että mies on tiettävästi ensi kertaa raskaana Suomessa. Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtajan Juha Jämsän mukaan tapaus osoittaa, että lainsäädäntöä olisi uudistettava. Nyt on esimerkiksi vaarana, että synnyttävä isä ei saa äitiysrahaa, joka on määritelty naiselle kuuluvaksi.

Jämsän mukaan nykylainsäädännössä on myös epäselvää, miten synnyttävän miehen vanhemmuus kirjataan väestötietoihin. Vireillä olevan äitiyslain mukaan synnyttäjä olisi sukupuolestaan riippumatta aina lapsen äiti.

Trasek ry:n hallituksen jäsen Antti Karanki sanoo, että äitiyslain muotoilusta seuraa uusia pulmia, koska monet transihmiset haluavat, että heidät merkittäisiin vanhemmaksi oman juridisen sukupuolensa mukaisesti.

-Jos henkilö merkitään äidiksi, vaikka hänen statuksensa on toinen, hänen menneisyytensä paljastuu aina asian tullessa esille, Karanki selittää.

Järjestöjen mielestä lainsäädännössä tulisi puhua äidin ja isän sijaan vanhemmuudesta.

-Arkielämässä erottelu äitiin ja isään on monelle tärkeää, mutta juridisessa mielessä sillä ei ole merkitystä, ja sukupuolen moninaisuuden takia se aiheuttaa juuri tällaisia ongelmia, Jämsä sanoo.

Trasekille tulleista kyselyistä päätellen Suomessa on joitain transmiehiä, jotka harkitsevat raskautta.

Karangin käsityksen mukaan transmiehiä opastetaan yleensä tekemään lapset ennen hoitoprosessia ja osa on näin tehnytkin. Karangin mukaan monen elämäntilanteeseen neuvo ei kuitenkaan sovi.

Miesparit tulevat Suomessa yleensä vanhemmiksi apilaperheinä, eli yhdessä naisen tai naisparin kanssa. Karanki ja Jämsä uskovat, että synnyttävien miesten määrä lisääntyy, koska sukupuolen korjausprosessiin ryhtyvien määrä on kasvussa.

Jämsän mukaan järjestöt ovat tiedostaneet haasteet lainsäädännössä.

-Mutta koska ne ovat tähän asti olleet teoreettisia, niin muut eivät ole kauhean hanakasti tarttuneet niihin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic