Uutiset

Isisin brittiläinen panttivanki yhä elossa – toimittaja John Cantlie siepattiin Syyriassa vuonna 2012

Brittitoimittaja John Cantlien vapauttamisen puolesta kampanjoidaan muun muassa Twitterissä. Kuva: Peuhkuri Lea

Brittiläinen toimittaja John Cantlie on ollut äärijärjestö Islamilaisen valtion panttivankina yli kuusi vuotta. Britannian sisäministeriö kertoi tiistaina, että Cantlie on yhä elossa.

Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.

Turvallisuusministeri Ben Wallace ei kertonut, mihin perustuu tieto siitä, että Cantlie, 49, on yhä hengissä. Hän vaikeni myös siitä, missä Britannian tiedustelupalvelu uskoo Cantlien olevan nykyisin.

Isis sieppasi Cantlien Syyriassa marraskuussa 2012. Samaan aikaan äärijärjestö otti panttivangiksi amerikkalaisen toimittajan James Foleyn.

Isis mestasi Foleyn elokuussa 2014 ja ilmoitti asiasta Youtubessa.

Vuonna 2014 Cantlien isä Paul Cantlie vetosi videolla poikansa vapauttamisen puolesta. Isä menehtyi pian sen jälkeen keuhkokuumeeseen.

Isis pani John Cantlien esiintymään useissa propagandavideoissa. Häntä ei ole kuitenkaan nähty elossa sitten vuonna 2016 julkaistun videon. Hän oli tuolloin Mosulissa Pohjois-Irakissa.

Liittoutuneet vapauttivat Mosulin Isisin hallinnasta vuonna 2017.

Heinäkuussa 2017 irakilaisissa tiedotusvälineissä siteerattiin Isisin taistelijoita, jotka väittivät, että Cantlie olisi kuollut ilmaiskussa Mosulin taisteluissa. Lokakuussa 2017 ranskalainen Isis-taistelija puolestaan kertoi Paris Match -lehdelle, että hän oli nähnyt Cantlien Syyrian Raqqassa ”seitsemän tai kahdeksan kuukautta sitten”.

Viime kuussa Syyrian demokraattiset voimat -liittouma kertoi, että Cantlie saattaisi olla Hajinissa. Paikkakunta oli tuolloin Isisin viimeinen alue Deir ez-Zorin provinssissa itäisessä Syyriassa.

Yhdysvaltain virkaatekevä puolustusministeri Patrick Shanahan sanoi viime viikolla, että kestää vain viikkoja ennen kuin kaikki Isisin alueet on saatu vallattua. Syyriassa ja Irakissa on kuitenkin edelleen tuhansia Isis-taistelijoita.

Uusimmat

Fingerpori

comic