Uutiset

Iso määrä ihmisiä lähti kaduille vaatimaan vapautta Navalnyille ja loppua Putinin korruptiolle – Venäjän kaupungeissa pidätetty kovin ottein jo satoja

Myrkytetyn ja Venäjälle palanneena vangitun Aleksei Navalnyn paljastusdokumentti Palatsi Putinille raivostuttaa ihmisiä eri puolilla maata. Navalnyin koolle kutsumiin protesteihin osallistuu parhaillaan tuhansittain venäläisiä monissa kaupungeissa. Navalnyin lähipiiristä juristi Ljubov Sobol pidätettiin rajusti kesken kiitospuheen kannattajille Moskovassa.
Protestoija pitelee lappua, jossa vaaditaan vapautta Navalnyille. Kaltereiden taakse toivotetaan puolestaan Putinia. Kuva: epa08959291
Protestoija pitelee lappua, jossa vaaditaan vapautta Navalnyille. Kaltereiden taakse toivotetaan puolestaan Putinia. Kuva: epa08959291

Edes paikoin hyytävä pakkanen tai pelko koronavirustartunnan saamisesta ei näytä pelottavan venäläisiä, jotka ovat lähteneet sankoin joukoin kaduille pidätetyn oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin vapauttamiseksi. Protestit laajenevat samalla koskemaan Putinin valtaa ja rehottavaa korruptiota yleisemmin.

Protestoijien huutona kautta maan on: ”Vapautta!”

Parhaillaan mielenosoittajat eri puolilla Venäjää uhmaavat viranomaisten kieltoja ja poliisin pamppuja. Protestit ovat sujuneet rauhallisesti lukuun ottamatta kovaotteisia pidätyksiä, jotka ovat tavanomaisia mielenosoitusten yhteydessä. Moskovassa on uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan pidätetty jopa satoja.

Myös Navalnyin vaimo Julia Navalnaja on pidätetty Moskovassa. Jo torstaina pidätettiin ja vangittiin Navalnyin mukana Moskovaan palannut lehdistösihteeri Kira Jarmysh.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Osassa pidätyksiä on käytetty kovia otteita. Otteet näyttävät kovenevan, jos pidätettävä vastustelee, kertoo CurrentTime-televisio. Kuva: epa08959452
Osassa pidätyksiä on käytetty kovia otteita. Otteet näyttävät kovenevan, jos pidätettävä vastustelee, kertoo CurrentTime-televisio. Kuva: epa08959452

Väkeä on lähtenyt liikkeelle runsain määrin ottaen huomioon, että kutsu mielenosoituksiin on levinnyt kokonaan virallisen valtion kontrolloiman median ulkopuolella. Kutsun kokoontua julkisti vangittu Navalnyi videotervehdyksellä, joka hänen onnistui tallentaa oikeudenkäynnin tauolla maanantaina.

Venäjän itäisimmät aikavyöhykkeet ovat tunteja Moskovan aikaa edellä, minkä johdosta mielenosoituksia on nähty Venäjällä Suomen aikaa lauantaina aamusta asti.

Itä-Siperian Jakutiassa protestiin kokoonnuttiin 50 asteen pakkasessa. Jekaterinburgin suurkaupungissa Uralvuorten keskiosassa ulkoiltiin Navalnyin tueksi 30 asteen paukkupakkasessa. Isoja mielenilmauksia on ollut Moskovan ja Pietarin lisäksi ainakin Irkutskissa, Vladivostokissa ja Euroopan puolella Jaroslavlissa.

”Hajaantukaa, osallistutte laittomaan kokoukseen”

Viranomaiset eivät ole antaneet mielenosoituksille lupaa. Niin sanottuun “laittomaan” mielenosoitukseen osallistujia on helppo pidättää. Pidätetyksi tulemisen vaara on suurin yksittäinen jopa monia Navalnyin tukijoita arveluttava riski.

Moskovassa Pushkininaukiolle mielenosoittajien luokse onnistui pääsemään Navalnyin korruptionvastaisen organisaation juristi Ljubov Sobol, jota pienten lasten äitinä ei etukäteen pidätetty, vaikka hänelle määrättiinkin sakot aikeesta osallistua laittomaan mielenosoitukseen. Sobol ehti puhua osallistujille ja kiittää näitä tuesta Navalnyille. Sitten mellakkapoliisit saartoivat hänet ja veivät rivakoin ottein pois.

Kolmattasataa mielenosoittajaa pidätettiin jo Suomen aamun ja aamupäivän aikana Venäjän Kaukoidässä ja Siperiassa. Pidätetyt on monessa tapauksessa valittu sattumanvaraisesti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Moskovan keskustan Pushkininaukiolla poliisit vievät satunnaisen oloisesti pois ihmisiä, jotka ovat kokoontuneet paikalle. Kuva: epa08959294
Moskovan keskustan Pushkininaukiolla poliisit vievät satunnaisen oloisesti pois ihmisiä, jotka ovat kokoontuneet paikalle. Kuva: epa08959294

Mielenosoitusten pidätyksistä raportoivan OVD-Infon mukaan pidätettyjä oli iltapäivästä Suomen aikaa jo yli 800 ympäri Venäjää. Järjestöillä on suuria vaikeuksia toimia Venäjän oloissa, ja myös internet-yhteydet ovat takkuilleet.

Mielenosoittajia on ollut liikkeellä vähintäänkin tuhansia. Jos kaikki kaupungit lasketaan yhteen, päästäneen kymmeniin tai jopa satoihin tuhansiin. Uutistoimisto Reutersin mukaan Moskovassa on koolla vähintään 10 000 ihmistä.

Kovia otteita ja tarkoituksellisia katutöitä

Mielenosoitusten osallistujia uhkaa väkivalta viranomaisten hallussa, kun heitä työnnetään pahamaineisiin ”avtozak”-pidätysbusseihin. Vladivostokista on jo lähetetty videokuvaa, jossa mellakkapoliisi ajaa mielenosoittajia takaa kadulla. Habarovskissa on kuvattu mielenosoittajia, jotka huutavat “hävetkää!” ja “bandiitit!” Jakutskista on näytetty mielenosoittajan retuuttamista poliisiautoon.

Moskovassa viranomaiset yrittivät estää mielenosoittajien pääsyn keskustan tärkeäksi mielenosoituspaikaksi valitulle Pushkininaukiolle määräämällä aukiolle katukivetyksen vaihdon lauantaiksi. Aukiolla nähtiin pidätyksiä jo ennen mielenosoituksen alkamista.

Pushkininaukiolle kielloista huolimatta saapuneet ovat huutaneet ”Putin on varas” ja ”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta”. Samaan aikaan poliisi on pyrkinyt saamaan ihmiset hajaantumaan käskyttämällä ja kuuluttamalla, että nämä ovat laittomassa kokouksessa. Samalla ihmiset ovat jatkaneet huutamista: ”Vapaus Navalnyille”.

Suoraa lähetystä tapahtumista esittävä Nastojashtsheje Vremja -kanava (Currenttime.tv) kertoo, että pidätykset ovat edenneet väkivallan ja pamputusten voimalla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Avtozak eli mellakkapoliisin pidätysbussi on ollut Valko-Venäjän demokratiaprotestien pahamainen symboli. Sama ajoneuvotyyppi on käytössä Venäjällä. Kuva: epa08959359
Avtozak eli mellakkapoliisin pidätysbussi on ollut Valko-Venäjän demokratiaprotestien pahamainen symboli. Sama ajoneuvotyyppi on käytössä Venäjällä. Kuva: epa08959359

Useita Navalnyin lähipiiriläisiä pidätettiin jo aiemmin

Vastarinnassaan vankkumatonta Navalnyia uhkaa vuosien vankeustuomio, jos häntä vastaan nostetut tekaistut oikeusjutut etenevät. Länsimaat ovat vaatineet laajana rintamana Navalnyin vapauttamista. Kovimpien arvioiden mukaan Navalnyia saattaa odottaa jopa useita vuosia vankilassa.

Navalnyi sähköisti ilmapiiriä entisestään mielenosoitusten alla julkaisemalla alkuviikosta lähes parituntisen taitavasti tehdyn paljastusvideon, joka esittelee loisteliain kuvin presidentti Vladimir Putinin Mustanmeren rannalla sijaitsevan miljardipalatsin. Dokumentin kertojana on Navalnyi itse. Videota oli katsottu lauantaina alkuiltapäivään mennessä jo lähes 68 miljoonaa kertaa.

Navalnyin tutkimusten mukaan palatsin rakentaminen on rahoitettu korruptiorahalla ja sitä ympäröivää aluetta vartioi valtion turvallisuuspalvelu FSB. Juristikoulutuksen saanut Navalnyi on tullut tunnetuksi juuri korruption paljastajana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Useimmilla protesteihin osallistuvilla ei ole mukanaan iskulauseita. Huudoissa on muskettisoturien sävyä: "Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta". Kuva: epa08959292
Useimmilla protesteihin osallistuvilla ei ole mukanaan iskulauseita. Huudoissa on muskettisoturien sävyä: ”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta”. Kuva: epa08959292

Kreml on käyttäytynyt silmin nähden hermostuneesti Navalnyin paluun ja vangitsemisen aiheuttaman liikehdinnän johdosta. Useita Navalnyin läheisiä liittolaisia pidätettiin jo mielenosoitusta edeltäneinä päivinä yli viikoksi.

Viranomaiset ovat ilmoittaneet useista syytteistä, joita on nostettu eri verukkeilla Navalnyin liittolaisia vastaan. Heitä syytetään muun muassa alaikäisten somessa tapahtuneesta yllyttämisestä mielenosoituksiin.

Aiemmista protestiaalloista poiketen Navalnyin viesti näyttää tavoittavan nyt paljon nuoria. Koululaisten on kerrottu vaihtaneen Putinin kuvia luokkahuoneissa Navalnyin kuviin ja kuvanneen protestejaan sosiaaliseen mediaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic