Uutiset

Iso-Syötteen tulipalo ei ylitä Otkesin tutkintakynnystä - tulipaloa ja sen selvittelyä on kuitenkin seurattu onnettomuustutkintakeskuksessa tiiviisti

Hotellista evakuoitiin kaikkiaan yhteensä 40 ihmistä palon tieltä mökkeihin. Hieman myöhemmin koko alueelta jouduttiin katkaisemaan sähköt sammutustöiden takia. Kuva: Matti Räty

Osan hotelli Iso-Syötteestä tuhonneen tulipalon voisi olettaa kiinnostavan myös Onnettomuustutkintakeskusta, joka tekee työtään turvallisuuden parantamiseksi, onnettomuuksien ehkäisemiseksi ja vahinkojen minimoimiseksi.

Aamuyöstä Pudasjärvellä syttynyt ja huoneistohotellin ravintola- ja huoltotiloja tuhonnut tulipalo ei kuitenkaan ylitä Otkesin tutkintakynnystä, kertoo johtava tutkija Kai Valonen.

– Tutkintakynnys ei tässä tapauksessa ylity lähinnä siitä syystä, että tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Sen lisäksi tulipalo ei käsittääksemme ollut rakennuksessa, jossa hotellivieraat yöpyivät.

Valosen mukaan Onnettomuustutkintakeskuksen asiantuntijat ovat kuitenkin seuranneet aamuyön tapahtumia suurella mielenkiinnolla. Kyse oli kuitenkin hotellitulipalosta, joka voi aina koskea suurta joukkoa ihmisiä.

– Jos yöpyjät olisivat joutuneet tulipalossa vaaraan, olisimme todennäköisesti päätyneet ottamaan palon tutkittavaksemme. Kun asiakas yöpyy hotellissa, hintaan kuuluu turvallisuus, Valonen toteaa.

Otkesin tehtävänä ei hakea syyllisiä, vaan yleisen turvallisuuden paranemiseen tähtäävä työ

Onnettomuustutkintakeskus tekee turvallisuustutkintaa turvallisuuden parantamiseksi, onnettomuuksien ehkäisemiseksi ja vahinkojen minimoimiseksi.

Onnettomuustutkintakeskus pyrkii työssään saamaan esille onnettomuuden tai vaaratilanteen välittömän syyn lisäksi tapahtumaan myötävaikuttaneet taustatekijät.

Otkesin tehtävänä on esimerkiksi selvittää, kuinka turvallisuus on otettu huomioon onnettomuuteen liittyvien laitteiden ja rakenteiden suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä. Lisäksi tutkitaan, onko valvonta ja tarkastukset asianmukaisesti järjestetty.

Kunkin tutkinnan päätteeksi Otkes antaa tutkintaselostuksensa, jonka sisältämät turvallisuussuositukset kertovat tutkijoiden käsityksen siitä, miten samankaltaiset onnettomuudet ja vaaratilanteet voitaisiin jatkossa välttää.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti