Uutiset

"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä

Rahoituspalveluja yrityksille tarjoava Business Finland on nostanut siviilikanteen Yhdysvaltain yhtiönsä entistä työntekijää kohtaan.
Business Finland nostanut Yhdysvalloissa siviilikanteen yhtiönsä entistä työntekijään kohtaan, jota se epäilee taloudellisista väärinkäytöksistä. Niiden epäillään tapahtuneen Finpro Oy:n tytäryhtiössä ennen Business Finlandin aloittamista. Kuva: Jaana Mattila

Yrityksille rahoitusta ja vienninedistämispalveluja tarjoava Business Finland epäilee Yhdysvalloissa työskennelleen entisen työntekijänsä syyllistyneen taloudellisiin väärinkäytöksiin.

Väärinkäytökset alkoivat paljastua vuoden 2016 tilinpäätöksen tarkastuksessa, kertoo Business Finlandin juridisista ja hallinnollisista asioista vastaava johtaja Marianne Asikainen.

– Kirjanpitoon oli tehty isoja varauksia ja ennakkomaksuja, joita on lähdetty selvittämään, Asikainen kuvailee Lännen Medialle.

Selvitystyö epäselvistä kuiteista, tositteista ja muista vastaavista on hänen mukaansa vielä kesken. Epäselviä kuluja on kertynyt vuosien 2011–2017 aikana yhteensä 4,8 miljoonaa dollaria.

Väärinkäytöksiä ei Asikaisen mukaan osattu epäillä, koska isoja budjettiylityksiä ei ollut.

– Selvitystyö on ollut hankalaa, koska meille on toimitettu muun muassa muunneltuja, paikkaansa pitämättömiä pankkitositteita.

Yhtiön palveluksessa yli 15 vuotta

Väärinkäytösten epäillään tapahtuneen suomalaisille yrityksille kansainvälistymispalveluja tarjonneen Finpro Oy:n Yhdysvaltain tytäryhtiössä ennen Business Finlandin organisaation aloittamista. Business Finland syntyi, kun Tekes ja Finpro Oy yhdistyivät vuoden 2018 alussa.

Asikaisen mukaan he epäilevät, että työntekijä on käyttänyt rahoja omiin henkilökohtaisiin tarkoituksiinsa.

– Hän tuli palvelukseemme yli 15 vuotta sitten ja on asunut koko ajan Yhdysvalloissa. Hänen työtehtäviään emme voi kommentoida, koska oikeusprosessi on kesken.

Varojen takaisin saamiseksi Business Finland on nostanut työntekijää vastaan siviilikanteen. Asikainen ei osaa sanoa, onko häneltä mahdollista saada varoja takaisin.

– Oikeusprosessi näyttää sen, kun se etenee. Ajatuksena on, että prosessi etenee tämän vuoden aikana, mutta tarkempaa aikataulua meillä ei vielä ole.

Miksi siviilikanne?

– Koska kyse on New Yorkissa tapahtuneista tapahtumista ja Yhdysvaltoihin perustetusta yhtiöstä, meidän täytyy mennä paikallisten oikeussääntöjä ja -prosessien mukaan.

Asikaisen mukaan Business Finlandin organisaation aloittamisen jälkeen yhtiön taloushallinnon ja sisäisen valvonnan prosesseja on tarkistettu sekä kehitetty niin, että vastaaviin tapahtumiin päästään puuttumaan välittömästi.

Uusimmat

Fingerpori

comic