Uutiset

Isovanhempien ei nyt haluta hoitavan lapsenlapsiaan – Monet perheet saattaisivat turvautua siihen, jos päiväkodit olisivat kiinni

Ministerit vastasivat usein kysyttyihin kysymyksiin poikkeusolojen kasvatuksesta, koulutuksesta, kulttuurista ja liikunnasta. "Maalaisjärkeä saa soveltaa. Kaikelle ei ole viranomaismääräystä", Hanna Kosonen (kesk.) muistutti.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on saanut esiintyä tiedotustilaisuuksissa lähes päivittäin. Lisää on luvassa vielä tällä viikolla. Kuva: VALTIONEUVOSTON KANSLIA
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus ilmoitti perjantaina taloustoimista koronavirusta vastaan. Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Hallitus piti keskiviikkona kello 12.30 kolmen ministerin tiedotustilaisuuden varhaiskasvatuksen, koulutuksen, kulttuurin ja liikunnan poikkeusolojen järjestelyistä.

Paikalla olivat pääministeri Sanna Marin (sd.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

Lukukauden pidennys avoin asia

Li Andersson korosti, ettei opetusta ole keskeytetty. Se jatkuu.

– Haluamme edelleen turvata opinnot.

– Ne jatkuvat opettajien ohjauksessa kodeissa. Poikkeuksia ovat kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapset ja erityisen tuen lapset sekä pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevat. He jatkavat kouluissa.

Ministeri muistutti, että varhaiskasvatus eli esimerkiksi päiväkodit pysyvät auki kaikille lapsille. Suositus kuitenkin on, että pikkulapsetkin jäisivät kotihoitoon, jos se suinkin on mahdollista.

– Meiltä on kysytty, miksi varhaiskasvatusta ei ole suljettu. Yksi syy on etätöiden mahdollistaminen vanhemmille ja toinen asiantuntija-ammateissa olevien edellytykset tehdä työtään. Lisäksi varhaiskasvatuksen sulkeminen siirtäisi hoitovastuuta isovanhemmille, ja heitä pyritään nyt erityisesti suojaamaan. Isovanhempien ja lastenlasten lähikontakteja halutaan välttää, ei lisätä.

Kunnilla on poikkeusoloissa paljon päätösvaltaa. Ne voivat esimerkiksi nyt jättää päivähoitomaksuja perimättä. Anderssonin toive on, että ne myös tekevät niin.

Kunnat voivat myös itse päättää opettajien fyysisestä työpaikasta: onko se tulevina viikkoina koulussa vai kotona. Sama pätee kouluruokailun järjestämiseen kotona oleville oppilaille. Se ei ole Anderssonin mielestä toivottavaa, koska tavoitteena on nimenomaan minimoida lähikontaktit.

Lukukauden mahdollisesta pidentämisestä ei ole tehty päätöksiä.

Luoville ja liikuttaville aloille tukea

Korkeakoulut ovat nyt pääosin kiinni lukuun ottamatta lähinnä tiettyjä tutkimuskäyttöön tarkoitettuja tiloja. Tästä muistutti tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

– Sama koskee museoita, kirjastoja ja yhdessä harrastamiseen tarkoitettuja paikkoja, ministeri luetteli.

– Mitä sitten saa tehdä? moni kysyy. Tässä sopii soveltaa maalaisjärkeä. Kaikelle ei ole viranomaismääräystä.

Kososen mukaan luovien alojen ja urheilun toimijat ovat nyt vakavan paikan edessä, sillä suurin osa niiden tuloista kertyy tapahtumista.

Aihepiiristä on keskusteltu laajalla kokoonpanolla viimeksi tiistaina, ja ministeriö selvittää yhdessä hallituksen kanssa, miten luovaa ja liikuttavaa toimintaa voidaan tukea. Apua ja joustoa on todennäköisesti luvassa muiden muassa työ- ja elinkeinoministeriöltä, valtiovarainministeriöltä, Business Finlandilta, verottajalta ja Finnveralta.

Miten päihdeperheiden lapset pärjäävät?

Median edustajat eivät voineet fyysisesti osallistua tiedotustilaisuuteen, mutta tiedotusvälineiltä oli tullut ministereille etukäteen kysymyksiä.

Lännen Media kysyi, suhtautuvatko kunnat eri tavalla niihin ammattilaisten listoihin, joiden perusteella tiettyjen kriittisten ammattiryhmien lapset pääsevät yhä kouluun? Tällaisesta on merkkejä.

– Meidän toiveemme on, että kaikki kunnat soveltavat ja noudattavat listausta samalla tavalla, Li Andersson vastasi.

Ministereiltä kysyttiin myös, miten esimerkiksi päihdeperheiden lapset pärjäävät kotiopetuksessa.

– Se on yksi suurimmista huolenaiheistamme. Esimerkiksi oppilashuoltoa kuitenkin ylläpidetään ja nuorisotyöntekijät voivat palvella. Heihin voi ottaa yhteyttä, Andersson totesi.

Uusimmat

Fingerpori

comic