Uutiset

Isoveli valvoo Venäjällä – uusi laki velvoittaa tallentamaan viestiliikenteen puoleksi vuodeksi

Venäjällä viikonloppuna voimaan tullut uusi turvallisuuslaki tiukentaa viestiliikenteen valvontaa merkittävästi. Laki edellyttää, että puhelinyhtiöt ja muut nettioperaattorit äänittävät kaikki puhelut, tallentavat teksti- ja chat-viestit sekä sähköpostit kuudeksi kuukaudeksi siltä varalta, että turvallisuusviranomaiset haluavat tarkistaa, mitä Venäjällä on viestitty. Laki tulee voimaan vaihe vaiheelta viiden vuoden aikana.

He kutsuvat lakia Venäjän isovelilaiksi, jolla hallitus yrittää vaientaa vapaata keskustelua. Ihmisoikeuksia puolustava Agora-järjestö sanoo, että laki hiljentää oppositiota ja vaikuttaa syvästi yhteiskuntaan.

Laki antaa KGB:n perilliselle FSB:lle pääsyn kuuntelemaan nauhoitettuja puheluja ja lukemaan sähköposteja sekä tekstiviestejä ilman oikeusistuimen päätöstä. Pelkkä pyyntö riittää.

Kun presidentti Vladimir Putin allekirjoitti lain vuosi sitten heinäkuussa, huomattiin, että ei Venäjällä eikä koko maailmassa ei ole tekniikkaa, jolla moinen määrä tietoja voitaisiin tallettaa ja luoda siitä käyttökelpoisia tietokantoja. Lain käyttöönotossa on useita vaikeuksia. Osa pikaviestisovelluksista, kuten WhatsApp, salaa viestinsä. Viranomaisten pitäisi saada siltä koodiavain, mutta WhatsApp ei sitä voi antaa.

Verkkoa valvovat viranomaiset ovat käyneet sotaa venäläisen Pavel Durovin kehittämää Telegram-pikaviestintä vastaan ja hävinneet. Telegram toimii edelleen, mutta netissä on häiriöitä, koska viranomaiset ovat moukaroineet Telegramia ovakouraisesti ja katkaisseet nettiyhteyksiä ulkopuolisilta toimijoilta.

Laki näyttää joidenkin arvioiden mukaanhätäisesti kirjoitetulta. Sen tekstin pääasiallinen muotoilija on kansanedustaja Irina A. Jarovaja. Laki syntyi tunnelmissa, jotka vallitsivat, kun terroristit pudottivat pommilla lokakuussa 2015 venäläisen turistikoneen Siinailla ja tappoivat 224 matkustajaa ja miehistön jäsenet.

Puhelinyhtiöt sanovat, että niiden täytyy uhrata miljardeja euroja laitehankintoihin. Ne varoittavat, että loppulasku tulee kuluttajien maksettavaksi. Suuren venäläisen puhelinyhtiön MegaFonen johtaja Sergei Soldatenkov sanoi televisioyhtiö RBC:lle, että ainakaan heillä ei ole teknologiaa lain noudattamiseen.

Amerikkalainen tietoliikenneasiantuntija Edward Snowden on arvioinut, että lain toimeenpano maksaa 28 miljardia euroa eli yli puolet noin puolet Suomen valtion tämän vuoden budjetista (55, 4 miljardia).

Internetin vapautta puolustavan kansalaisjärjestön Roskomsvoboda edustaja on sanonut Artiom Kozlyuk, että ennemmin tai myöhemmin hakkerit varastavat tiedot ja myyvät niitä mustan pörssin markkinoilla. Esimerkiksi yritykset ovat kovin huolissaan siitä, mihin heidän puhelunsa ja sähköpostinsa saattavat joutua.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti