Uutiset

Israel hyväksyi kiistellyn kansallisvaltiolain – arabikansanedustaja kuvaili tilannetta "demokratian kuolemaksi"

Israelissa on tänään hyväksytty laki, joka määrittelee maan olevan juutalaisten kansallisvaltio. Maan arabivähemmistön mukaan ”rasistisen” lain myötä maassa ollaan apartheidin, eli rotuerottelun, partaalla.

BBC kirjoittaa, että laki määrittelee juutalaissiirtokuntien perustaminen kansallisten etujen mukaiseksi. Siinä myös todetaan, että ”kokonainen ja yhtenäinen” Jerusalem on Israelin pääkaupunki.

Laki riistää arabialta sen aseman virallisena kielenä heprean ohella. Kieli alennetaan ”erityisasemaan”, joka mahdollistaa sen käytön erilaisissa instituutioissa maassa.

Äänestys jakoi parlamenttia

Oikeistolaisen hallituksen ajamana ”kansallisvaltiolaki” hyväksyttiin enemmistöllä 62–55. BBC:n mukaan lain käsittely kesti kahdeksan tuntia.

Maan 120-päisessä parlamentissa Knessetissä kaksi pidättäytyi äänestämästä kuukausien poliittisen kädenväännön jälkeen. Joidenkin arabiedustajien kerrotaan huutaneen ja repineen papereita äänestyksen jälkeen.

Israel on perustamisestaan alkaen ollut juutalainen valtio, mutta lakimuutos korostaa juutalaisuutta.

Taustalla kuukausien poliittinen vääntö

-Tämä on käänteentekevä hetki sionismille ja Israelin valtion historialle, sanoi pääministeri Benjamin Netanjahu Israelin parlamentille Knessetille äänestyksen jälkeen.

Arabipoliitikko Ahmed Tibi kutsui tilannetta BBC:n mukaan ”demokratian kuolemaksi”.

Lakiluonnos muuttui hyväksymisen kynnyksellä ankaran poliittisen väännön jälkeen. Siitä muun muassa poistettiin lauseke, jossa kaavailtiin pelkästään juutalaisille sallittujen yhteisöjen perustaminen. Luonnoksesta poistettiin myös kohta, jossa oikeusistuinta ohjeistetaan hyödyntämään juutalaisten rituaalilakeja silloin, jos ennakkotapauksia ei ole käytettävissä.

Kriitikkojen mukaan uusi laki lisää vieraantumisen tunnetta arabivähemmistössä

Israelin arabeja on arviolta 1,8 miljoonaa, eli noin viidesosa koko maan 9 miljoonasta asukkaasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti