Uutiset

Israel ja Iran antoivat kovia lausuntoja ydinsopimuksen kohtalon päivän lähestyessä

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on päätettävä ensi lauantaihin mennessä, hyväksyykö hän Iranin kanssa vuonna 2015 tehdyn ydinsopimuksen vai hylkääkö hän sen.

Iran sekä maan verivihollinen Israel ovat ottaneet vahvasti kantaa aiheeseen: toinen sopimuksen pitämiseksi voimassa, toinen sopimuksen hylkäämiseksi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kehotti joko korjaamaan sopimuksen täysin tai hylkäämään sen. Hänen mukaansa sopimus on ehkä hidastanut Iranin ensimmäisen ydinaseen valmistumista, mutta Iran kykenee valmistamaan ison arsenaalin ydinaseita heti kun sopimus lakkaa olemasta voimassa.

Netanjahu kritisoi sunnuntaina toimittajille niitä, joiden mielestä Israelin tuoreissa Iran-paljastuksissa ei ole mitään uutta.

-Se joka väittää, että meidän näyttämässämme materiaalissa ei ole mitään uutta, ei ole nähnyt materiaalia, Netanjahu sanoi New York Timesin mukaan.

”Iran-sopimus perustuu valheeseen”

Muutama päivä sitten Israel esitteli valtavan arkiston Iranilta varastettuja ydinasesuunnitelmia. Useimmat niistä liittyvät pommintekoprojektiin, joka pysäytettiin vuonna 2003.

Netanjahun mukaan dokumentit todistavat, että Iran-sopimus perustuu valheeseen. Hän sanoi, että Iranilta varastetut 100 000 sivua suunnitelmia on nyt jaettu Iranin kanssa neuvotelleiden maiden tiedusteluviranomaisten kanssa: Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan, Ranskan, Saksan ja Britannian.

On sanottu, että Israelin paljastamat dokumentit eivät todista mitään siitä, että Iran olisi rikkonut sopimusta sen jälkeen kun se tuli voimaan vuonna 2016. Netanjahun mukaan jutun pointti on muualla.

-Mikäli vaarallista sopimusta ei riko, se ei tee sopimuksesta vähemmän vaarallista, hän sanoi.

Netanjahu lisäsi, että sopimus perustuu ”fiktiiviseen Iran-raporttiin”, jonka Iran teki Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle. Raportissa Iran kiisti koskaan suunnitelleensa ydinaseen rakentamista.

Iran: USA katuisi hylkäämistä

Iranin presidentti Hassan Ruhani sanoi sunnuntaina, että Iranilla on suunnitelmia reagoida siihen, jos Trump päättää hylätä ydinsopimuksen. Hänen mukaansa Yhdysvallat katuisi sitä, jos se hylkäisi sopimuksen.

Trumpin mukaan Yhdysvallat hylkää sopimuksen, mikäli eurooppalaiset liittolaiset eivät korjaa sopimuksen ”virheitä” 12. toukokuuta mennessä.

-Meillä on suunnitelmia vastustaa Trumpin päätöksiä ydinsopimuksesta, sanoi Ruhani televisioidussa puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

-Meidän ydinenergiaorganisaatiollemme… ja taloussektorille on annettu määräykset vastustaa Amerikan juonia maatamme vastaan, Rouhani sanoi.

Britannia, Ranska ja Saksa puolustavat sopimusta, mutta pitääkseen Washingtonin mukana ne haluavat avata neuvottelut Iranin ballististen ohjusten ohjelmasta ja vuoden 2025 jälkeisistä suunnitelmista mahdollisten ydinaseiden suhteen. Iran-sopimus lakkaa olemasta voimassa vuonna 2025.

-Emme neuvottele kenenkään kanssa aseistamme ja puolustuksestamme ja me teemme ja varastoimme niin paljon aseita, laitoksia ja ohjuksia kuin me tarvitsemme, Rouhani sanoi.

Iranin johto on jo aiemminkin kieltäytynyt neuvottelemasta ohjusohjelmastaan, jonka Teheran sanoo olevan puolustuksellinen.

Iranin ydinsopimus

Vuonna 2015 tehty sopimus rajoittaa Iranin toimia ydinenergian parissa. Vastineeksi maahan kohdistettuja pakotteita helpotetaan. Sopimus kestää vuoteen 2025 saakka.
Sopimuksen osapuolina ovat Iran, Yhdysvallat, Britannia, Venäjä, Ranska, Kiina ja Saksa.
Sopimuksen mukaan Iranilla saa olla korkeintaan 5 060 uraanin rikastamiseen tarkoitettua sentrifugia.
Iranin uraanivarastoja pienennettiin 98 prosentilla 300 kiloon 15 vuodeksi. Uraani saa olla rikastettu korkeintaan 3,67 prosenttiin.
Arakin ydinlaitoksen ydinreaktori muutetaan sellaiseksi, että se ei pysty valmistamaan ydinaseeseen käyvää uraania. Käytetty uraani viedään maasta pois.
Iran ei saa rakentaa uusia raskasvesireaktoreita 15 vuoteen.
Iranilla on 24 päivää aikaa sallia Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajien tulo ydinlaitoksiinsa.
Iranin vastaisia pakotteita höllennettiin niin, että Iran saa käyttöönsä 100 miljardin dollarin varat, jotka sillä on ollut jäädytettyinä ulkomailla. Se sai aloittaa öljyn myynnin kansainvälisillä markkinoilla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic