Uutiset

Israel laukaisee kuuraketin ensi yönä – Beresheet on avaruusohjelmien mahdollinen suunnannäyttäjä

Kahdeksan vuotta kestänyt hanke on ensimmäinen yksityisen tahon toteuttama kuulento.
Kiina laskeutui kolmantena maana Kuuhun tämän vuoden alussa. Kiinan avaruusjärjestö CNSA:n julkaisema kuva. Kuva: CNSA / HANDOUT HANDOUT

Ihmiskunta jatkaa avaruuden valloittamista tänään, kun israelilainen voittoa tavoittelematon SpaceIL-järjestö laukaisee rakentamansa luotaimen kohti Kuuta.

Laukaisun on tarkoitus tapahtua Floridassa myöhään torstai-illalla, kello 20.45 paikallista aikaa (kello 03.45 Suomen aikaa).

Miehittämätön alus kuljettaa Beresheet-nimistä luotainta. Mikäli laukaisu onnistuu, Beresheetin odotetaan laskeutuvan Kuuhun huhtikuussa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kuussa luotaimen on tarkoitus kuvata laskeutumisympäristönsä, tehdä mittauksia Kuun magneettikentästä ja lähettää selvittämänsä tiedot takaisin Maahan.

Beresheet on hepreaa ja tarkoittaa alkua. Nimi viittaa Ensimmäiseen Mooseksen kirjaan.

Ensimmäinen yksityisesti rahoitettu kuulento

Jos Beresheetin matka onnistuu, Israelista tulee maailman neljäs valtio, joka on lähettänyt aluksen Kuuhun. Yhdysvallat ja Neuvostoliitto laskeutuivat Kuun pinnalle kylmän sodan aikana. Kiinalainen luotain laskeutui Kuun pimeälle puolelle tämän vuoden alussa.

Beresheet on tähänastisista kuulennoista selkeästi pienin. Projektin hinnaksi on ilmoitettu noin 88 miljoonaa euroa.

Se on myös ensimmäinen yksityisen tahon toteuttama kuulento. Tämän vuoksi laukaisuun kohdistuu myös paljon odotuksia yrityksiltä, jotka ovat suunnitelleet omia avaruuslentojaan. Beresheetin laukaisu tapahtuu Elon Muskin perustaman SpaceX-yhtiön Falcon 9 -raketilla.

Kahdeksan vuotta kestäneen hankkeen ovat rahoittaneet lahjoittajat ympäri maailmaa. Tukijoihin on lukeutunut myös Israelin valtion omistama puolustus- ja ilmailuteknologian yhtiö Israel Aerospace Industries (IAI).

Mikäli Beresheetin tutkimusmatka onnistuu, saksalainen avaruusteknologiakonserni OHB, IAI ja Euroopan avaruusjärjestö ESA käyttävät sitä mallina tuleville kuulaskeutumisille. SpaceIL sen sijaan aikoo lopettaa toimintansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic