Uutiset

Israel sai YK:n ihmisoikeusneuvostossa kuulla kunniansa Gazassa protestoineiden tappamisesta – Israel ja USA syyttivät Hamasia

YK:n ihmisoikeusneuvostossa arvosteltiin perjantaina Israelia ankarasti Gazassa protestoineiden tappamisesta ja palestiinalaisten kohtelusta.

Ihmisoikeusneuvosto kokoontui perjantaina ylimääräiseen istuntoon Sveitsin Genevessä. Maanantai oli ollut palestiinalaisille verisin päivä moneen vuoteen: Israelin joukot tulittivat 60 palestiinalaista kuoliaaksi protesteissa, joissa Israelin mukaan yritettiin murtaa raja-aitaa.

-Tämän viikon hirvittävät tapahtumat eivät ole lisänneet kenenkään turvallisuutta, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra’ad al-Hussein neuvostolle uutistoimisto Reutersin mukaan.

Al-Husseinin mukaan Israelin joukot ovat tappaneet sitten maaliskuun lopun 106 palestiinalaista, joista 15 oli lapsia. Jopa yli 12 000 ihmistä on haavoittunut.

Al-Hussein sanoi, että kansainvälisen oikeuden mukaan Israel on Gazan miehittäjä ja velvollinen suojelemaan sen asukkaita.

-Mutta heidät (Gazan palestiinalaiset) on käytännössä suljettu myrkylliseen slummiin, jossa he elävät kehdosta hautaan. Israelin viranomaiset ovat riisuneet heiltä arvokkuuden ja inhimillisyyden, al-Hussein sanoi.

Israel ja Yhdysvallat syyttivät Hamasia

Israelin mukaan kuolemat tapahtuivat Hamas-järjestön protesteissa. Israelin mukaan Gazaa hallitseva Hamas provosoi väkivaltaa, mutta Hamas kieltää syytökset.

Israel ja Yhdysvallat valittavat, että YK:n ihmisoikeusneuvosto suhtautuu jatkuvasti kielteisesti Israeliin ja että siinä on mukana Israelin vastaisia maita. Neuvostoon kuuluu 47 valtiota, jotka on valinnut YK:n yleiskokous.

-Ihmishenkien menetys olisi voitu välttää, jos Hamas olisi pidättäytynyt lähettämästä terroristeja hyökkäämään Israeliin protestien varjolla samaan aikaan, kun se käyttää omia siviilejään ihmiskilpinä, Israelin suurlähettiläs Aviva Raz Shechter sanoi Reutersin mukaan.

Yhdysvallat on puolustanut Israelia tämän viikon väkivallasta nousseen kritiikin aikana. Yhdysvaltain uusi suurlähetystö avattiin maanantaina Jerusalemissa.

Yhdysvaltain asiainhoitaja Theodore Allegra sanoi, että neuvosto sivuuttaa väkivallan todellisen syyllisen Hamasin.

-Neuvoston ehdottamat yksipuoliset toimenpiteet tänään vain osoittavat todeksi, että ihmisoikeusneuvosto on todellakin rikkinäinen, Allegra sanoi.

Gazassa hallitsee Hamas

Gazassa asuu kaksi miljoonaa ihmistä. Suurin osa heistä on Israelin valtion perustamisen aikoihin vuonna 1948 kodeistaan ajettujen pakolaisten jälkeläisiä.

Gazaa on hallinnut vuodesta 2007 Hamas, jonka muun muassa EU ja Yhdysvallat luokittelevat terroristijärjestöksi.

Israel ja Egypti valvovat Gazan rajoja turvallisuussyistä, mutta YK:n mukaan se on johtanut Gazan talouden romahtamiseen.

-Israelin valtio täytyy hajottaa ja sen johtajat joutua kansainvälisen oikeuden eteen vastaamaan verilöylyistä meitä vastaan sitten vuoden 1948. Israel miehitti meidän maat, pakotti meidän kansamme lähtemään kodeistaan ja tappoi meidän lastemme unelmat turvallisesta elämästä. Israel on meidän sairauksiemme ja köyhyytemme takana, sanoi Reutersille pakolainen Ibrahim Abu Galeb, 65, Etelä-Gazassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic