Uutiset

Israelin ja Gazan Hamasin välillä pahimmat taistelut sitten vuoden 2014 sodan

Hamas ja muut ryhmät ampuivat Israeliin yli 400 rakettia, Israel teki kymmeniä ilmaiskuja Gazaan.
Palestiinalaiset kantoivat Israelin ilmaiskussa kuolleen Muhammad Odehin ruumista hänen hautajaisissaan Beit Lahiyassa Pohjois-Gazassa tiistaina.

Israel ja Gazan palestiinalaiset joutuivat tiistaina pahimpiin taisteluihin sitten vuoden 2014 sodan. Israel teki lukuisia ilmaiskuja Gazaan samaan aikaan kun sieltä ammuttiin lisää raketteja Israelin alueelle.

Taisteluissa on kuollut maanantain jälkeen kuusi palestiinalaista ja israelilainen siviili. Taistelut uhkaavat tehdä tyhjiksi YK:n, Egyptin ja Omanin yritykset saada osapuolten välille pitkäaikainen tulitauko.

Gazaa hallitseva Hamas-liike sekä muut aseelliset järjestöt ampuivat rajan yli 400 rakettia ja muuta ammusta sen jälkeen kun ne tekivät maanantaina bussiin ohjusiskun. Iskussa loukkaantui israelilainen sotilas.

Hamas sanoi kostavansa Israelin sunnuntaina tekemän kommandoiskun Gazaan. Iskussa kuoli yksi eteläisen Gazan alueen Hamas-komentajista ja kuusi muuta pyssymiestä. Myös israelilainen eversti sai surmansa iskussa.

Iron Dome tuhosi yli sata rakettia

Sireenit soivat Israelin Ashkelonin satamakaupungissa ja muissa eteläisissä kaupungeissa yöllä ja aamulla ajaen asukkaat pommisuojiin. Useisiin koteihin osui raketti ja Israelin puolustusvoimien mukaan Iron Dome -ohjustorjuntajärjestelmä tuhosi yli sata rakettia ja ammusta.

Israel reagoi tekemällä kymmeniä ilmaiskuja Gazaan. Se iski yöllä esimerkiksi Hamasin tiedusteluorganisaation rakennukseen ja Hamasin Al-Aqsa-tv-studion rakennukseen. Jälkimmäisen työntekijät olivat saaneet etukäteen tiedon iskusta evakuointia varten.

Israel ilmoitti iskeneensä raketteja laukaiseviin tahoihin sekä ampuneensa kohti useita palestiinalaisia, jotka olivat yrittäneet soluttautua Israeliin raja-aidan läpi.

Gazassa koulut, hallinnon rakennukset ja pankit olivat kiinni tiistain. Myös Israelin puolella rajaa koulut olivat kiinni.

Hamas pystyisi iskemään Tel Aviviin

Pääministeri Benjamin Netanjahu kokosi turvallisuuskabinettinsa pohtimaan Israelin seuraavaa liikettä. Armeija sanoi lähettäneensä jalkaväkeä ja panssariajoneuvoja Gazan rajalle.

Palestiinalainen viranomainen kertoi Egyptin ja YK:n lisänneen yrityksiä saada palestiinalaistahot ja Israel lopettamaan tämänkertaiset taistelut ja estämään tilanteen eskaloitumisen.

Gazan aseelliset ryhmittymät ilmoittivat, että ne iskevät seuraavaksi Israelin Ashdodin satamakaupunkiin ja Beershebaan, Etelä-Israelin suurimpaan kaupunkiin, ellei Israel suostu tulitaukoon.

Egypti kehotti Israelia perääntymään. Yhdysvallat tuomitsi Hamasin toimet. Washingtonin yritykset saada rauha aikaan osapuolten välillä ovat olleet pysähdyksissä aina vuonna 2014 käydystä seitsemän viikon sodasta saakka.

Israelin armeijan mukaan Hamasilla ja Islamilainen Jihad -ryhmällä on yli 20 000 rakettia ja ammusta, joilla ne pystyvät yltämään Israelin suurimpiin kaupunkeihin Tel Aviviin ja Jerusalemiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic