Uutiset

Israelin puolustusministeri erosi protestiksi Gazan tulitauolle

Avigdor Liebermanin mukaan tulitauko Hamas-järjestön kanssa on "antautumista terrorille".
Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman (kesk.) tapasi Kerem Shalomin kibbutsin asukkaita Etelä-Israelissa lokakuun lopulla.

Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman ilmoitti keskiviikkona erostaan protestiksi Gazan tulitauolle.

Lieberman erosi pääministeri Benjamin Netanjahun konservatiivisesta hallituksesta sanoen, että Egyptin välittämä tulitauko Gazaa hallitsevan palestiinalaisen Hamas-järjestön kanssa on ”antautumista terrorille”.

– Jos jäisin hallitukseen, en voisi enää katsoa silmiin eteläisiä asukkaita, Lieberman sanoi viitaten Israeliin Gazasta ammuttuihin satoihin raketteihin.

Lieberman sanoi puolueensa Israel Beiteinun jättävän hallituksen hänen eronsa jälkeen. Tämän jälkeen Netanjahun hallituksella on enää vain kapea 61 paikan enemmistö 120-paikkaisessa parlamentissa.

Netanjahun Likud-puolueen tiedottaja sanoi Netanjahun ottavan nyt itselleen myös puolustusministerin salkun.

Entisessä Neuvostoliitossa syntynyt Lieberman nousi parlamenttiin venäjänkielisten siirtolaisten äänillä. Häntä kannattavat myös oikeistolaiset ja maalliset juutalaiset, jotka ovat yhtä vihamielisiä Israelin arabivähemmistöä ja ääriortodoksisia juutalaispuolueita kohtaan.

Gazasta ammuttiin 460 rakettia

Kahdeksan ihmistä kuoli maanantaina ja tiistaina palestiinalaisten taistelijoiden ammuttua 460 rakettia Israeliin ja Israelin pommitettua 160 kohdetta Gazassa, kertoi BBC.

Gazaa hallitseva Hamas ja muut palestiinalaisten militantit ryhmät ilmoittivat tiistaina iltapäivällä hyväksyvänsä Egyptin välittämän tulitauon, jos myös Israel noudattaa sitä.

Tulitauko näytti laajalti pitävän keskiviikkona. Koulut ja liikkeet avautuivat eteläisessä Israelissa kun yöllä ei ollut tullut yhtään rakettia.

Israelin armeija ilmoitti kuitenkin pidättäneensä palestiinalaismiehen, joka oli yrittänyt rikkoa Israelin ja Gazan välillä olevan raja-aidan heittelemällä kranaatteja.

Sadat Israelin rajayhdyskuntien asukkaat tukkivat teitä protestiksi ”Israelin hallituksen toimien puuttumiselle” palestiinalaisten raketti-iskujen takia.

Pääministeri Netanjahu puolusti tulitaukoa sanomalla, että ”hätätilan aikana turvallisuutta koskevia päätöksiä tehtäessä suuri yleisö ei voi aina olla tietoinen päätöksistä, jotka täytyy kätkeä vihollisilta”.

Gazassa ihmiset juhlivat tulitaukoa, jota Hamas piti voittona.

Uusimmat

Fingerpori

comic