Uutiset

Istuville presidenteille syntyy kyllä lapsia - julkisesti, mutta joskus jopa salaa

Presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion eilinen ilmoitus tulevasta iloisesta perhetapahtumasta aiheutti kohtuullisen julkisen mylläkän, mutta kyse ei ole aivan uudesta ilmiöstä.

Aikaisemmin maailmanhistoriassa hallitsijoiden lapset olivat useinkin varsin intensiivisen tarkkailun kohde. Perinnöllisissä monarkioissa vallan jatkuminen vaati tyypillisesti poikavauvaa ja kuningas tai vastaava saattoi nousta valtaistuimelle sangen nuorellakin iällä. Lapsia saattoi siis syntyä valtakausien aikana.

Lisäksi hallitsijat olivat tietyissä tapauksissa sangen välinpitämättömiä mitä aviolliseen uskollisuuteen tulee. Varsin vireään toimintaan venyi esimerkiksi Egyptiä Uuden valtakunnan aikaan hallinnut faarao Ramses II, jolla nykyisen tiedon mukaan oli satakunta lasta. Pitkäikäistä hallitsijaa seurasi valtaistuimelle Merenptah, poika nro 13.

 

Demokratian aikakaudella isyys – tai äitiys, mutta kyllähän se viimeisen vuosisadan aikana isyyttä on ainakin valtaosaltaan ollut – kesken valtakauden onkin sitten harvinaisempaa. Esimerkiksi Yhdysvaltain historiassa joudutaan menemään aina vuoteen 1893 asti, kun presidentti Grover Clevelandin vaimo Frances synnytti pariskunnalle tyttären Valkoisessa talossa.

Tätä ennen Thomas Jeffersonin tytär Martha oli synnyttänyt James-pojan Valkoisessa talossa vuonna 1806.

John F. Kennedyn poika Patrick syntyi kyllä isänsä presidenttikauden aikana, joskaan ei Washingtonissa, vaan ilmavoimien Otisin tukikohdassa Cape Codissa. Elokuussa 1963 syntynyt poika oli keskonen ja kuoli 39 tunnin kuluttua synnytyksestä. JFK:lla itsellään oli tuolloin elinaikaa jäljellä vain kolme kuukautta.

Mutta takaisin Clevelandin epätavalliseen pariskuntaan. Grover Cleveland on siitä poikkeuksellinen kaveri, että hän on sekä Yhdysvaltain 22. että 24. presidentti. Vuosina 1885-89 presidenttinä ollut Cleveland hävisi vaalit republikaanien Benjamin Harrisonille, mutta palasi toiselle kaudelleen vuosiksi 1893-97.

Naimisiin Grover ja Frances menivät vuonna 1886; sulhanen oli tuolloin 49- ja morsian 21-vuotias. Frances oli aiemmin lakimiehenä toimineen Clevelandin työtoverin tytär, jonka tuleva presidentti tunsi tämän lapsuudesta asti.

Tarinan mukaan Cleveland selitti joskus sinkkuuttaan tokaisemalla ”Odotan, että morsiameni kasvaa aikuiseksi”. Hän kosi Francesta kirjeitse kun tämä opiskeli collegessa.

Hieman kuten Haukio ja Niinistö, Clevelandin pariskunta oli oman aikansa seuratuimpia julkisuuden henkilöitä.

 

Kanadan poikamiespääministeri Pierre Trudeau kohautti omassa maassaan, kun hän viisikymppisenä meni naimisiin 22-vuotiaan Margaret Sinclairin kanssa 1971. Trudeau oli ehtinyt hankkia itselleen maineen ehtiväisenä playboyna, ja juuri ennen avioliittoaan hän oli seurustellut laulaja/näyttelija Barbra Streisandin kanssa.

Trudeaun pääministerikaudella pariskunta sai kolme poikaa. Nuori vaimo koki tulleensa vangituksi kultahäkkiin ja etsi lohtua huumeista sekä alkoholista. Myöhemmin hänellä diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja avioliitto päättyi käytännössä 1977, tosin virallinen avioero otettiin myöhemmin. Mutta ei niin pahaa etteikö jotain hyvääkin: pariskunnan esikoispoika Justin on nykyään Kanadan pääministeri.

Iso-Britannian pääministeri Tony Blair tuli isäksi neljännen kerran, kun hänen Leo-poikansa syntyi vuonna 2000. Pääministerin poikana kasvaminen oli toki hieman poikkeuksellista: BBC:n arvion mukaan pikku-Leo ehti matkustaa yli 20 000 kilometriä ennen kuin oppi edes kävelemään (no, eipä siihen tarvita kuin muutama kaukolento).

Aiempi vastaavanlainen tilanne koettiin 1848, kun lordi John Russellin (Whig-puolue) neljäs poika syntyi pääministerin ollessa 56-vuotias.

Blairin vaimo Cherie tuli raskaaksi viidennen kerran vuonna 2002, kun hänen aviomiehensä oli vielä virassa. Raskaus päättyi keskenmenoon.

Kiinnostavaa on, että vanhemmalla iällä isäksi tullut Gordon Brown sai kolmannen lapsensa 2006, vain vuotta ennen kuin hän seurasi Tony Blairia Downing Street 10:n herrana.

 

Ranskassa Nicolas Sarkozy ja hänen kolmas vaimonsa, muusikko ja supermalli Carla Bruni, saivat tyttären lokakuussa 2011. Isä oli tuolloin 56- ja äiti 43-vuotias. Vaalivauvaksi ei pikku Giuliasta ollut, sillä seuraavana keväänä Sarkozy hävisi toisella kierroksella Francois Hollandelle.

Francois Mitterrand kunnostautui samalla saralla, joskin hieman kyseenalaisemmin. Jo 1994 maata kohautti paljastus, jonka mukaan silloisella presidentti Mitterrandilla ja hänen rakastajattarellaan Anne Pingeotilla oli tuolloin 20-vuotias tytär. Molemmat osallistuivat avoimesti entisen presidentin hautajaisiin 1996. Viime vuonna Mitterrandin Pingeotille yli 30 vuoden aikana kirjoittamat 1200 kirjettä julkaistiin Ranskassa kirjana.

Mazarine-tytär oli syntynyt ennen Mitterrandin presidenttiyttä. Sen sijaan kesti miltei 20 vuotta, kun politiikkaan pyrkivä ruotsalainen Hravn Forsne paljasti 2014 olevansa Mitterrandin avioton poika. Forsnen toimittajaäiti Christinalla oli ollut suhde presidentin kanssa 1980-1995 eli käytännössä koko tämän presidenttikauden. Poika syntyi 1988, kun Mitterrand oli 72-vuotias.

 

Lisää aiheesta

http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/may/20/newsid_2510000/2510429.stm

http://www.artwarefineart.com/archive/gallery/portrait-lord-john-russell-first-earl-russell-1792%E2%80%931878-prime-minister

http://www.independent.co.uk/news/first-downing-street-baby-since-the-whig-party-ran-the-country-1127100.html

https://www.whitehousehistory.org/teacher-resources/first-kids

https://www.washingtonpost.com/lifestyle/magazine/the-first-celebrity-first-lady-frances-cleveland/2014/06/27/a4a9bdf4-dd4b-11e3-bda1-9b46b2066796_story.html?utm_term=.79cc615ff737

http://www.france24.com/en/20140809-swedish-politician–french-president-mitterrand-son-illegitimate

http://www.harpersbazaar.com/culture/features/a14456/margaret-trudeau-0416/

http://www.planet.fr/politique-fils-dhidalgo-double-vie-de-macron-les-pires-rumeurs-sur-les-politiques.1276063.29334.html?page=0%2C4

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic