Uutiset

Itälä sanoo odottavansa hermostuneena päätöstä - EU:n petostentorjuntavirastoon valitaan uusi johtaja

Muun muassa europarlamentaarikkona, ministerinä, kansanedustajana ja EU:n tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä työskennelleen Ville Itälän uskotaan olevan vahvoilla EU:n petostentorjuntaviraston (Olaf) johtoon.

Kokoomuslainen Itälä, 59, on päässyt loppusuoralle valintaprosessissa, jonka on tarkoitus päättyä lähiaikoina EU:n komission tekemään valintapäätökseen.

-Odotan hermostuneena päätöstä. En tiedä, milloin komissio käsittelee johtajan valintaa. Todennäköisesti lähiviikkoina. Alun perin hakijoita taisi olla 79 ja viimeisissä haastatteluissa meitä oli neljä jäljellä. Kuka tahansa näistä neljästä voi tulla valituksi. Toivottavasti käy hyvin, Itälä kertoo Lännen Medialle.

Lakimiehenäkin työskennellyt Itälä pitäisi työtä petostentorjuntavirastossa erittäin mielenkiintoisena.

-Työ sopisi siihen, mitä olen aiemmin tehnyt. Kyseessä on tärkeä paikka ja virasto, jota ei Suomessa todennäköisesti laajasti tunneta. Olen seurannut viraston työtä aiemmissa tehtävissäni, Itälä sanoo.

EU:n petostentorjuntavirasto seuraa ja tutkii, käytetäänkö EU:n varoja oikein jäsenmaissa. Sen toimivalta ulottuu myös muun muassa tullimaksuihin.

Esimerkiksi vuonna 2016 virasto aloitti 219 uutta tutkintaa ja sai päätökseen 272 tutkintaa. Keskimääräinen tukinnan kestoaika on viraston verkkosivujen mukaan noin 19 kuukautta.

Vuosien 2010–2016 aikana virasto on huomannut väärinkäytöksiä 3,6 miljardin euron edestä. Virasto on suosittanut näiden varojen palauttamista EU:lle. Viraston mukaan sen suositusten perusteella rahat ovat pääosin palautuneet EU:n budjettiin ja lakia rikkoneet joutuneet syytteeseen.

Petostentorjuntavirastossa työskentelee yli 400 ihmistä, joista suurin osa tekee tutkintatyötä. Viraston kustannukset olivat esimerkiksi vuonna 2016 noin 59 miljoonaa euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic