Uutiset

Italia ei suostu muuttamaan budjettiaan EU:n vaatimusten mukaiseksi

Populistihallitukselle luvassa tuntuvat sakot, Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan maa joutuu ennen pitkää taantumaan.
Italian varapääministeri ja sisäministeri Matteo Salvini (kesk.) katseli sunnuntaina Italian Serie A:n ottelua AC Milanin ja Juventus FC:n välillä Giuseppe Meazzan stadionilla Milanossa.

Italia aikoo pysyä suuria valtion menoja lupaavassa budjetissaan huolimatta EU:n komission vaatimuksista muuttaa sitä, kertoi varapääministeri Matteo Salvini myöhään tiistaina.

Salvinin mukaan alijäämän tavoite 2,4 prosenttia ja kasvuennuste 1,5 prosenttia eivät muutu budjetissa.

EU:n komissio on uhannut Italiaa sakoilla, ellei se pienennä valtion suuria menoja, sillä maan velka on jo liian korkealla.

Italia on euroalueen kolmanneksi suurin talous. Komission uhkaus jäsenmaata kohtaan on ennen kuulumaton.

Komissio torjui Italian budjettisuunnitelman vuodelle 2019 viime kuussa liian optimistisena. Se oli asettanut tiistain takarajaksi Roomalle vastaukselle sen vaatimuksiin.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) oli aiemmin ilmoittanut, että Italian budjettisuunnitelmat jättivät maan alttiiksi korkojen korotuksille, jotka johtaisivat maan ennen pitkää taantumaan.

IMF:n mukaan budjetista saatavat hyödyt jäävät vain väliaikaisiksi.

Puolueet toteuttavat kampanjalupauksiaan

Italian populistipuolueiden muodostama hallitus on luvannut ”lopettaa köyhyyden” säätämällä työttömille minimitoimeentulorajan.

Muita toimenpiteitä ovat olleet veroleikkaukset ja eläkkeelle jäämisen ikärajan nostamisesta pidättäytyminen. Nämä olivat hallituspuolueiden kampanjalupauksia maaliskuun vaaleissa.

Italian valtionvelka on 131 prosenttia bkt:sta, mikä jää toiseksi vain raskaasti tuetulle Kreikalle. Italian hallituksen mukaan velan leikkaaminen vahingoittaisi italialaisia, jotka eivät ole vielä toipuneet vuosikymmenen kestäneestä finanssikriisistä.

Italian talous on yhä pienempi kuin se oli vuonna 2008. Hallituksen mukaan valtion menojen lisääminen saisi aikaan uutta kasvua.

Italian budjettialijäämä 2,4 prosenttia on yhä alle kolmen prosentin, joka on euroalueen sääntöjen rajana.

Hallituspuolueisiin kuulumaton valtiovarainministeri Giovanni Tria ja kansainväliset tarkkailijat olivat toivoneet, että maa voisi pitää alijäämänsä alle kahdessa prosentissa bkt:sta.

Uusimmat

Fingerpori

comic