Uutiset

Italia kiristää EU-johtajilta myönnytyksiä maahanmuuttoon

Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui mahdollisesti viimeiseen EU-huippukokoukseensa kohtuullisen rennon näköisenä. Nähdessään Ranskan presidentti Emmanuel Macronin käytävällä hän ilahtui silminnähden.

Macronissa Merkelillä onkin varmasti paljon suurempi ystävä kuin esimerkiksi Saksan sisäministeri Horst Seehoferissa, joka uhkaa Berliinissä koko Merkelin hallituksen tulevaisuutta.

Seehofer riitelee parhaillaan Merkelin kanssa siitä, pitäisikö Saksan yksipuolisesti palauttaa takaisin jo kerran toisessa EU-maassa turvapaikkaa hakeneet.

Loppuviikon Eurooppa-neuvostossa eli EU:n huippukokouksessa on suuri paine saada aikaan päätöksiä pakolaispolitiikasta. Se tulee juuri nyt hyvin pitkälle Saksan sisältä. Saksan hallituksen halutaan pysyvän pystyssä.

Italia uhkaa vetollaan

Itse asia ei ole viime aikoina pahentunut.

-Ei ole paniikkia, muistutti EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini kokouksen alkaessa. EU:n saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on jo rajusti laskenut viime vuodesta.

Kovatahtoiset osapuolet ovat silti nyt liikkeellä. Yllätys voi tulla Mogherinin kotimaasta, Italiasta.

Uuden oikeistopopulistisen hallituksen johtama Italia on uhannut kaataa veto-oikeudellaan päätöslauselman, jos sen tahtoa ei huomioida pakolaisratkaisussa.

Avoimeksi muilta on vain vielä jäänyt, mitä Italia todella tarkkaan ottaen tahtoo huomioitavaksi.

Keskuksia mereltä noukituille

EU:n kokous tuottaa mahdollisesti päätöksen selvitellä lisää, miten ja minne voitaisiin perustaa uusia keskuksista mereltä pelastetuille pakolaisille.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan näissä voitaisiin ihannetapauksissa jo selvittää, ketkä tarvitsevat suojaa Euroopasta. Taloudellisilla perusteilla Eurooppaan pyrkivät palautettaisiin takaisin.

Lisää rahaa lienee myös tulossa Afrikan maille siirtolaisuuden hillitsemiseksi sen alkulähteillä. Yksityiskohdat ovat silti vielä täysin auki.

Merkel soitti Sipilälle

Merkittävin muutos turvapaikkaa hakevien käsittelyssä on tällä hetkellä se, että Saksa solminee muun muassa Suomen kanssa kahdenvälisen sopimuksen jo rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden palauttamiseksi.

Jos turvapaikanhakija saapuisi ensin Suomeen ja siirtyisi myöhemmin omin luvin Saksaan, Saksa saisi näin palauttaa hakijan nykyistä nopeammin Suomeen.

-Merkel ehdotti tätä lauantaina puhelimessa, Sipilä sanoi Brysselissä.

-Uskon, että tähän ainakin kymmenen maata lähtee mukaan, ellei enemmänkin, Sipilä jatkoi.

Palautukset ovat jo tähän asti olleet mahdollisia, mutta niitä tehdään vähän, koska sopimuksessa määritelty prosessi on hallinnollisesti hidas ja monimutkainen.

-Näitä menettelyjä nyt tehostetaan. Tästä saadaan varmaan myös oppia siihen, mihin suuntaan EU-lainsäädäntöä pitää kehittää, Sipilä sanoi.

Nopeampi palautuskaista ei koskisi kuitenkaan tähän mennessä Suomeen ja Saksaan saapuneita pakolaisia.

-Lähdemme siitä, että se on tästä hetkestä eteenpäin, Sipilä sanoi.

Suomelta vihreää valoa

Suomen hallitus on asian jo ehtinyt periaatteellisesti pikaisesti hyväksyä. Nyt asia on siirtynyt sisäministerien johdolla sopimukseksi muotoiltavaksi.

Virallisesti kyse ei ole pulaan joutuneen Saksan liittokanslerin tukemisesta.

-Pyyntö on tullut sieltä, ja meillä ei ole mitään syytä vastustaa tuota pyyntöä. Itsekin näemme sen, että systeemi toimii nyt tehottomasti, Sipilä kommentoi.

Rajavalvontaan lisää väkeä

EU:ssa keskustellaan myös EU:n rajavartiovirasto Frontexin vahvistamisesta.

Euroopan komissio ehdotti tässä kuussa 10 000 lisätyöntekijää Frontexille. Suomi muodostaa vielä kantaansa asiaan. Ideoita aiheesta sinkoilee, mutta Suomi ei ole ottamassa pisimpiä askeleita asiassa.

-Rajavalvonta on jokaisen maan oma asia ja siitä halutaan pitää tiukasti kiinni, Sipilä totesi.

Sen sijaan Suomi saattaa mahdollisesti olla valmis tukemaan uutta vahvaa Frontex-valmiusjoukkoa, joka pyydettäessä voi tulla jäsenvaltion apuun.

Riita syö kannatusta

Sisäministeri Horst Seehoferin edustamien Baijerin kristillisdemokraattien ja Angela Merkelin johtamien muun Saksan kristillisdemokraattien riitely pakolaisista on syönyt kummankin kannatusta.
Nyt puolueita äänestäisi vaaleissa noin 30 prosenttia saksalaisista. Viime vaaleissa ne saivat lähes 33 prosenttia äänistä.
Riitely on vahvistanut oikeistopopulistisen AfD:n suosiota. Uusimpien kannatuskyselyiden mukaan nyt noin 16 prosenttia saksalaisista äänestäisi vaaleissa AfD:tä. Viime vaaleissa AfD sai alle 13 prosenttia äänistä.
Saksan yleisradioyhtiö ARD:n kyselyssä 75 prosenttia saksalaisista toivoo eurooppalaista ratkaisua turvapaikanhakijoita koskevaa kiistaan. 22 prosenttia haluaa saksalaisten tekevät omat ratkaisunsa. Mielipidejakautuma ei juuri ole muuttunut kahden vuoden aikana.
Vain 36 prosenttia saksalaisista uskoo, että EU-ratkaisu saadaan aikaan

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic