Uutiset

Italiaan tulossa vaalivoittajien puoluehallitus – vain yhden ministerin vaihtaminen käänsi presidentti Mattarellan pään

Italia näyttää sittenkin saavan muodostettua uuden hallituksen. Vielä hetki sitten näytti siltä, että hallitustunnustelut eivät onnistu ja maassa saattavat olla edessä pikaiset uudet vaalit.

Uusien vaalien mahdollisuus ja erityisesti hallitukseen kaavaillut henkilövalinnat ravisuttivat markkinoita ja nostivat Italian valtiolainojen korkoja.

Vaalivoittaja populistinen Viiden tähden liike ja äärioikeistolainen Lega yllättivät torstaina illalla ilmoituksella sovusta. Puolueet väänsivät pitkään siitä, kuka nimitetään talousministeriksi.

Yritykset muodostaa hallitus pysähtyivät, kun Italian presidentti Sergio Mattarella ei hyväksynyt talousministeriksi ehdotettua ekonomistia Paolo Savonaa osaksi hallitusta. Taustalla vaikuttaa Savonan kriittinen suhtauminen euroon ja EU:hun. Mattarella nähdään euroalueen takuumiehenä, joka pyrkii rauhoittamaan Italian populisteja talouspolitiikassa.

Mattarellan täystyrmäys osoittautui vaikeaksi palaksi erityisesti eurokriittiseksi profiloituneelle Legalle.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Marco Siddin mukaan ongelma ei kuitenkaan ollut se, että Savona voisi heti talousministerinä kammeta Italian pois euroliitosta. Ratkaisevaa oli se, että markkinat tulkitsivat hänen tekevän niin.

Velkataakka kurittaa sisäpolitiikkaa

Italian roolia Euroopan unionissa tutkinut Siddi muistuttaa, että Italian massiivinen velkataakka lyö leimansa myös Italian sisäpolitiikkaan. Maalla ei yksinkertaisesti ole varaa jättää huomioimatta markkinoiden reaktioita.

Tästä syystä EU-myönteinen presidentti Mattarella seuraa markkinoiden pulssia herkeämättä. Kun markkinat tulkitsivat, että Savonan valinta talousministeriksi tarkoittaa euroeroa, siitä seurasi Siddin sanojen mukaan ”pieni eurokriisi”. Tämä säikäytti myös presidentti Mattarellan.

Tutkijan mukaan euroeroajatusten taustalla on Savonan ura yliopistoprofessorina. Hän on luennoillaan maalaillut euroeroa yhtenä Italian mahdollisena polkuna tulevaisuudessa.

Italia pysynee eurossa

Italia pysyy ulkopoliittisen instituutin tutkijan arvion mukaan eurossa. Siddin mukaan taloudellinen tilanne rauhoittuu, kun maahan saadaan muodostettua uusi hallitus.

Vaikka talousministeri vaihdettiin, maahan on tulossa varsin eurokriittinen hallitus. Tutkija Siddi muistuttaa, että tämä ei itsessään ole merkki yhteistyöongelmista EU:n kanssa.

Siddi muistuttaa, että hallituksen kanta selviää vasta sitten kun se varsinaisesti aloittaa toimintansa.

Vielä ei tiedetä, miten maa tulee suhtautumaan esimerkiksi EU:n talouskuritoimiin.

-Ei ole mitään todisteita siitä, että Italia tyrmäisi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin tai jonkun muun ehdotuksia, Siddi sanoo

Viiden tähden liike ja Lega toimivat tutkijan arvion mukaan hyvin yhteen. Hänen mukaansa nyt hallitukseen nimitetyt ministerit ovat käytännönläheisiä ja kokeneita henkilöitä.

Asiantuntija: ”Demokratian voitto”

Italian tuleva hallitus vastaa äänestystulosta, ensimmäistä kertaa vuosikausiin.

-Meillä oli liian monta hallitusta, jolla ei ollut selkeää mandaattia äänestäjiltä, Siddi sanoo.

Äänestäjien kanta heijastunee ainakin Italian maahanmuuttopolitiikkaan, johon on tulossa kiristyksiä. Tutkijan mukaan Italiassa kaivataan nyt EU-maiden solidaarisuutta pakolaistilanteen hoitamiseksi.

Talousministeriksi nousee maltillinen eurokriitikko

Savonasta on tulossa Italian hallitukseen EU-asioita hoitava ministeri. Kyseessä on talousministeriä pienempi pesti, mutta hänet nähdään tulevaisuudessa Brysselin neuvotteluissa.

Puolueiden uusi talousministerikandidaatti Giovanni Tria on myös profiloitunut eurokriitikkona, mutta toisin kuin Savona, hän ei ole varsinaisesti kannattanut Italian eroa eurosta.

Talouskriisi siivitti Legan matkaa vallan huipulle

Italian toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousseen Legan suosioon vaikuttavat Eurooppaa kurittaneet talous- ja pakolaiskriisit sekä italialaisten kokema solidaarisuuden puute EU:sta.
Talouskriisistä tuli etelän köyhän väen ja työttömien siirtolaisten välinen ”sota”, kertoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Marco Siddi.
Puoluejohtaja Mateo Salvini uudisti puoluetta. Hän poisti puolueen nimestä viittauksen pohjoiseen ja muokkasi siitä koko maan kattavan oikeistopuoleen. Ennen tätä muutosta Legan kannatus oli lähes olematon maan eteläosissa.
Italiassa poliitikon tulee myös näkyä ja menestyä hyvin tv-väittelyissä. Salvini on erityisen taitava alleviivaamaan vastustajien virheitä.
Viiden tähden liike aloitti protestiliikkeenä

Luigi Di Maion luotsaama Viiden tähden liike aloitti protestiliikkeenä, jonka hampaisiin joutui maassa rehottavan korruption lisäksi vanha poliittinen siipi, jota liike kritisoi ”todellisuudesta vieraantuneeksi poliittiseksi luokaksi”.
Suosion taustalla vaikuttaa liikkeen kasvot, suosittu entinen koomikko ja näyttelijä Bebbe Grillo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic