Uutiset

Italian hallitus vihdoin sopuun koronatukipaketista – Yrityksille apurahoja ja perheille lastenhoitotukia

Pitkään Italiassa odotettu tukipaketti tarjoaa yrityksille apurahoja ja verohelpotuksia sekä perheille lastenhoitotukia. Koronan kourissa kärsineen Italian talouden odotetaan supistuvan tänä vuonna ainakin 8 prosenttia.
Kauppiaat järjestivät protestin hallituksen toimenpiteitä vastaan Torinossa, Italiassa. Kuva: epa08421503
Kauppiaat järjestivät protestin hallituksen toimenpiteitä vastaan Torinossa, Italiassa. Kuva: epa08421503

Italian hallitus pääsi vihdoin sopuun pitkään odotetusta koronaviruksen talouskuormitusta helpottavasta elvytyspaketista.

Koronan kolhimille yrityksille ja perheille suunnatun 55 miljardin euron elvytyspaketin on tarkoitus auttaa maata selviämään koronakriisin yli.

Italian pääministeri Giuseppe Conte lupasi jo viime kuussa esitellä taloustoimia, mutta toimet viivästyivät, kun Conten hatara koalitio ajautui toistuviin kiistoihin talouspaketin mahdollistavan asetuksen sisällöstä.

– Olemme työskennelleet tämän asetuksen parissa tietäen, että maa on suurissa vaikeuksissa, Conte sanoi keskiviikkona.

Elvytyspaketti sisältää apurahoja ja verohelpotuksia yrityksille. Perheille on tarjolla muun muassa lastenhoitotukia ja matkailualalle kannustimia.

Kahden kuukauden tiukkojen koronatoimien jälkeen Italian liikkumisrajoituksia on alettu pikkuhiljaa purkaa.

– Tämä asetus tarjoaa edellytykset sille, että tämä avautumisen vaihe mahdollistaa välittömästi taloudellisen ja sosiaalisen elpymiseen, Conte kertoi toimittajille.

Italian talouden odotetaan supistuvan ainakin 8 prosenttia tänä vuonna koronan seurauksena.

Tukea pankeille ja lomautusjärjestelmille

Elvytyspaketista 25,6 miljardia euroa on tarkoitus sijoittaa työntekijöiden ja itsensä työllistävien tukemiseen. Osa tästä budjetista on rahoitusta väliaikaisia lomautusjärjestelmiä varten, jotta henkilöstöä ei tarvitse irtisanoa, kertoi pääministeri Conte.

Uudet toimet sisältävät myös säännön, joka mahdollistaa väliaikaisten työlupien myöntämisen. Tällä tavoitellaan mahdollisuutta palkata työntekijöitä muualta maatiloille ja hoitoalalle.

Asetuksessa säädetään tukia nykyisen turvaverkon ulkopuolelle jääville tulottomille. Tuet ovat enintään 400–800 euroa kuukaudessa korkeintaan kahden kuukauden ajan.

Alueelliset verot, jotka liiketoimien oli tarkoitus maksaa kesäkuussa, heitetään romukoppaan. Tämä maksaa 4 miljardia euroa, kertoo Conte.

Rahoitusvakauden säilyttämiseksi, ja pankkien tukemiseksi, asetuksessa todettaan, että valtiovarainministeriö on valmis tarjoamaan joukkovelkakirjalainoille valtion takauksia jopa 15 miljardin euron arvosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti