Uutiset

Italian hallituspulmat voivat johtaa uusiin vaaleihin – kriittisyys EU:ta kohtaan saattaa kasvaa

Vaalivoittajat, populistiset Viiden tähden liike ja Lega ovat yrittäneet maaliskuun vaalien jälkeen muodostaa Italiaan hallitusta.

Politiikan ulkopuolelta hallitusta muodostamaan otettu oikeusoppinut Giuseppe Conte ei saanut hallitusta muodostettua, kun Italian presidentti Sergio Mattarella ei hyväksynyt kaikkia pääministeriehdokas Conten listalla olleita ministereitä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ongelmana oli taloustieteilijä Paolo Savonan nimitys valtiovarainministeriksi. Savona, 81, on kyseenalaistunut Italian eurojäsenyyden sekä syyttänyt Saksaa pyrkimyksestä hallita Euroopan taloutta. Presidentti Mattarella ei hyväksynyt Savonaa ministeriksi, koska hänen mielestään valinta olisi viestittänyt eurosta luopumisesta, mikä olisi voinut hermostuttaa niin sijoittajia kuin italialaisia.

Presidentin on Italiassa hyväksyttävä pääministerin ja muiden ministereiden nimet ennen kuin asia viedään parlamentin käsittelyyn.

Viiden tähden liike ja Lega suuttuivat presidentin ratkaisusta ja niiden johtohenkilöt ovat arvostelleet rajusti Mattarellaa hylkäyspäätöksen jälkeen.

Uudet vaalit ehkä edessä

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Marco Siddi arvelee, että Conten hallitusyrityksen listan kaatuminen voi johtaa uusiin vaaleihin Italiassa.

-Tämä oli todennäköisesti viimeinen yritys muodostaa hallitus. Parlamentissa millään puolueella tai koalitiolla ei ole nyt selvää enemmistöä. Vaalit järjestetään todennäköisesti pian, ehkä syyskuussa, Siddi toteaa Lännen Medialle.

Uusissa vaaleissa populistipuolueet ja EU-kriittiset näkemykset voivat yhä olla vahvoilla.

-Maaliskuun vaaleissa hävinneet keskusta- ja vasemmistopuolueet ovat yhä sekaisin. Ne eivät ole kunnolla käsitelleet tappioitaan, Siddi kertoo.

Siddi muistuttaa, että populistipuolueilla on ollut vaalien jälkeen tehdyissä kyselyissä kannatusta italialaisten keskuudessa. Nykytilanteessa EU-myönteinen linja joutuu vastatusten populistien linjan kanssa, koska juuri eurokriittisyys on ollut osasyynä hallitusaikeiden kaatumiseen.

-Ihmiset äänestivät eri linjaa kuin presidentin hylkäyspäätös. Se ei oikein nykyaikana toimi, jos hallitus hylätään ilmeisesti yhden ministeriehdokkaan eurojäsenyys-kannan perusteella. Tämä ei ole tyypillistä Italian politiikalle. Moni italialainen on tietoisesti äänestänyt toisenlaisen linjan puolesta. Tulevien kuukausien jälkeen Italiassa voi olla nyt ehdotettua euroskeptisempi hallitus, Siddi pohtii.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic